De stadsbank van Eurodam

Auteur: bonanza

Ik neem mijn dagelijkse taxi van Kronenburg naar Eurodam, waar de redactielokalen van The Miniconomist, uw favoriete krant, gevestigd zijn. Deze keer echter ga ik niet naar het acht verdiepingen tellende redactiegebouw, maar loop ik via de hoofdstraat richting zuiden. Er hangt heel wat mist en het duurt even voordat ik het machtige flatgebouw uit het niets zie opduiken. De felle neonlichten waren mijn gids. ‘Welkom bij de Eurodam Bank.’

Ik stap over de drempel van één van de tientallen toegangsportalen en lijk plots in een andere wereld terecht te komen. De wereld van het geld, de wereld van de weelde, de wereld van de spilzucht. Het moet gezegd worden, de meeste banken in ons land zijn altijd rijk versierd, gebouwd met zuur verdiende centjes van rijke handelaren. Maar deze bank is anders. Ze is rijk versierd, maar niet met zuur verdiende centjes.

De eigenaar van de bank is niemand minder dan martijn5, tevens mayor van Eurodam. Zijn reusachtige portret dat boven de balie hangt laat duidelijk merken wie er de baas is. Ik word naar zijn kantoor begeleid. Het concept is zeer interessant en voordelig voor de inwoners van de stad. Dat moet wel werken.

“In de twee weken dat ik in Nederland vertoefde, liep ik maar te piekeren. Hoe krijg ik sneller geld bij mijn inwoners? Plots bedacht ik: ‘Hey, waarom bouw ik niet gewoon een bank?’ Ik heb dus mijn stoute schoenen aangetrokken en stapte bij FeC (Federal Coordinator, red.) binnen en stelde het plan voor. Enkele dagen later lag er een brief op de mat met het verlossende woord. Ja, het mocht, mits alle kosten op maximum gezet werden. Ik heb er toen maar voor gekozen om een rentepercentage van 5 procent te hanteren.”

Hij legde me verder uit dat hij alle spullen bij zijn inwoners diende te kopen. Hoewel zijn inwoners daar wel bij vaarden, leverde het wel een probleem op. Hij kon de bank maar pas bouwen wanneer er computers gemaakt werden. Dat liet wat op zich wachten. De 8.000 ISH die aanvankelijk in de kluis zat, werd afgenomen van het stadsbudget van Eurodam. Jammer genoeg is het plan nooit echt van de grond gekomen.

“Op dit moment staat de teller op vier leningen en tien rekeninghouders, dit is ver onder de verwachtingen. Eigenlijk was het dus geen succes. De kans op succes zou groter zijn als ik reeds op voorhand een computer ter beschikking kreeg van de Federals. Ik heb nu ook 634 ISH betaald en tjah, of ik nu 500 of 700 ISH betaal, dat maakt niet echt uit. Om het plan nog beter te laten slagen zouden de kosten lager in kunnen worden gesteld. Spijtig genoeg gaven de Federals al aan dat zoiets geen optie was omdat het de marktwerking in de weg zou zitten. Op het einde evalueer ik het volledige plan toch met de Federals en bekijken we wat beter kan.”
Wie dacht dat hij daarmee ook zijn kandidatuur bekend maakte om zichzelf volgende handelsperiode op te volgen heeft het echter mis, martijn5 gaat weer handelen.

Ik besluit om het gesprek terug te brengen op deze handelsperiode en snij een gevaarlijk onderwerp aan. De verordening van mayor Pedro Alvarez in Roebelarendsveen. Mijn vrees wordt bewaarheid.
“Ik overweeg zeker de optie om dezelfde verordening uit te spreken in Eurodam, omdat er ook hier te veel budget weg gaat (Er loopt ondertussen een stemming in het Eurodamse gemeentehuis, red.). Momenteel ben ik bereid om Roebelarendsveen financieel te helpen. Schrik voor eventuele maatregelen vanwege de Cyberische regering en Parlement heb ik niet. Daar zijn op dit moment rechtszaken over en ik verwacht dat dat wel weer goed komt. Parlement en Minister van Financiën the mega handelaar hebben zelf enkele fouten gemaakt waar nu rechtszaken over worden gevoerd (deze werden onder andere door martijn5 zelf gestart, red.).

Ik besluit dit uiterst ontvlambare onderwerp te beëindigen en spring luchtig over op de toekomst. Hij is zeker nog van plan om ooit weer eens als eerste van de Federatie te eindigen. “Eerst de nieuwigheden onder de knie krijgen”, aldus martijn5. Of hij die eerste plaats in Eurodam of Roebelarendsveen gaat halen is nog niet zeker. “Ik kan in beide steden goed aarden, dus dat zien we nog wel.”

Wanneer ik terug buiten sta en de zomerse zon voel branden begrijp ik nog steeds iets niet. Waarom hebben zo weinig mensen de kans gegrepen een goedkope lening aan te gaan in het begin van de handelsperiode? Extra geld in de eerste 48 uur telt eigenlijk meer dan dubbel. Ik heb begrepen dat wanneer de volgende Eurodamse mayor een bank opricht, hij alvast één extra klant zal hebben. martijn5, op weg naar zijn nieuwe overwinning.