Het grote TMC Debat

Auteur: Yogisla Alvarez

De verkiezingen komen er aan, en dat betekent: Wie wordt de grootste partij in Cyberië en krijgt de meeste macht binnen de samenleving van Cyberië. Wie bepaalt komende periode hoe de begroting er uit ziet?

Weet u al op wie u gaat stemmen? Nee? Dan zou dit artikel zeker uitkomst kunnen bieden. Deze periode is een traditie weer hersteld, namelijk het Grote TMC Debat. Het was nog niet zo’n succes als vroeger, maar ik heb er vertrouwen in dat het komende periode een stuk beter gaat. Het probleem nu lag vooral in de tijd en dat is een beetje zonde.
Maar goed, we zullen eens gaan kijken naar wie er het best was in het debat. De volgende stellingen kwamen aan de beurt:

– Hoe ziet jouw partij Cyberië over 10 rondes?
– Het wetboek is niet te groot, het moet immers zo groot zijn om alle regels die nodig zijn er in te hebben
– Een nationale exportcontest zou zeker terug moeten komen.
– Liever 5 officers extra zodat er minder geweld is dan 15.000 I-shell extra voor de burgers.

Over deze stellingen werd een debat gehouden door de vertegenwoordigers van de volgende partijen:
– Liberaal Democraten(LiDe)
– Vrij Roebelarendsveen!(VrijRveen)
– K.K.K.
– Sociaal Nationalisten(SN)
– Nationale Eenheids Partij(NEP)
– Lijst 79(L79)
– Cyberische Arbeiders Partij(CAP)

De eerste stelling was de stelling over de officers. L79 en NEP pleitten meteen vanaf het begin dat alarmen en camera’s moeten worden gestimuleerd in plaats van extra officers. Alhoewel L79 wel graag zo zien dat er meer officers komen aangezien dat ook beter is voor het onderwijs. Maar het is te duur. Daarvoor heeft VrijRveen echter een oplossing. Sinds deze periode gaan de kosten voor het aannemen van een officer naar de Staatskas. VrijRveen wilt dat deze kosten terug worden betaald aan de steden zodat het de steden minder geld kost. Populist marcelbuter, L79, speelde hier handig op in om te zeggen dat zijn partij ook wel iets van een tussenweg ziet zitten. Dus meer stimulans voor alarmen en camera’s, en een vergoeding vanuit de staat voor de steden bij het aannemen van officers. CAP ziet dit ook wel zitten maar zegt tevens dat pas als er meer criminaliteit is, er meer officers aangenomen moeten worden. Doet deze partij dus niet aan voorkomen maar aan reageren? Je kan veel beter iets voorkomen dan later weer iets moeten oplossen, toch?
SN en LiDe waren het eens met elkaar en met L79. K.K.K heeft niet gereageerd op deze stelling.
De jury, bestaande uit mij en mezelf, heeft geconcludeerd: Voor deze stelling krijgt K.K.K 0 punten, S.N. en LiDe 1 punt. NEP, L79 en CAP 2 punten. En VrijRveen heeft 3 punten verdiend met deze stelling.

De tweede stelling was de stelling over een exportcontest. Exportcontests waren er vroeger bijna iedere periode, tegenwoordiger komen ze zo heel af en toe eens voorbij en zijn het vaak Federale Exportcontests en geen Nationale Exportcontests. LiDe is hier in duidelijk, een exportcontest is goed voor de burgers en maakt Cyberië levendig, aldus The Eye names LiDe. Ook CAP denkt dat het een goed idee is om exportcontests terug te laten komen. Het is goed voor de handel aldus haar vertegenwoordiger. L79 pakte deze stelling even goed aan om te een onderzoek aan te vragen naar hoeveel toeristen uitgeven. Want volgens L79 is een exportcontest niks meer dan toeristen via de exportcentrale. Enkel als de exportcontest meer oplevert dan toeristen wilt L79 er aan beginnen. Op dit moment is het zo dat wanneer een burgemeester 1 I-shell investeert in toeristen, dat deze 1 I-shell uitgeven. Wanneer dus de exportcontest voor 1 I-shell, 2 I-shell oplevert wilt L79 er aan beginnen. Andere partijen kwamen niet opdagen.
Volgens de jury is de tussenstand: K.K.K. 0 punten, S.N. 1, LiDe 2 punten, net zoals NEP. CAP 3 punten even als VrijRveen en aan kop L79 met 5 punten.

De derde stelling ging over het wetboek. Het is puinhoop volgens 4 partijen, namelijk L79, K.K.K, NEP en SN. LiDe daarentegen vindt dat het wetboek inderdaad op geschoond kan worden maar daarvoor moet wel het hele bestuurlijke systeem anders worden ingedeeld.
Hoe dat moet, werd geen antwoord opgegeven door LiDe, dit kwam ook door tijd druk omdat de laatste stelling aan de beurt was.
Nog even de tussenstand: Niemand heeft meer 0 punten. K.K.K 1 punt, S.N. 3 punten(zij krijg er nog een bij omdat zij alsnog de stelling over de exportcontest had beantwoord), LiDe 3 punten, NEP 3 punten, CAP 3 punten, VrijRveen 3 punten en nog steeds aan kop L79 met 7 punten.

De laatste stelling was meer een vraag over de toekomst. NEP was hier kort en krachtig in: Het is nog steeds een prettige plek om te leven. L79 verkondigt dat ze wilt gaan proberen om Cyberië nog beter te laten samenwerken. CAP ziet in Cyberië wolkenkrabbers, zelfs meer dan in Dubai. S.N. wilt het sociale karakter vergroten en net zoals L79 staat samenwerking hoog in het vaandel. De rest reageerde niet.

CAP krijgt er 1 punt extra bij vanwege alsnog reageren op de stelling over het wetboek.

En dan de eindstand:
Als laatste is geëindigd, en er wordt door verschillende mensen sterk afgeraden om op de volgende partij te stemmen, K.K.K. -1 punt
Zesde is geworden: S.N. met 2 punten. Prima voor een nieuwe partij.
Vijfde is geworden: LiDe, eveneens met 2 punten. Niet heel sterk van een partij die de regering op dit moment leidt.
Vierde: VrijRveen met 3 punten. Ze was wat boos over dat er geen stelling was over haar standpunten. Echter, de toekomst van Cyberië was een prima stelling over de afscheiding van Roebelarendsveen waarvoor zij pleit.
Derde: Een prima resultaat met 5 punten CAP.
Tweede: Ver uit de beste van de rest, kort en krachtig, duidelijkheid, iets waar je iets aan hebt: NEP met 5 punten. Maar net iets beter dan CAP.
En eerste kan maar één partij worden. Verre weg de beste partij in dit debat: Lijst 79. Populist of niet, marcelbuter krijgt het weer voor elkaar om de grootste kanshebber te worden bij de verkiezingen van deze periode.

Mijn voorspelling? Ik voorspel dat NEP net niet wint omdat CAP 1 stem te veel krijgt en ze gelijk uitkomen. Lijst 79 komt binnen met 3 zetels, NEP krijgt er 4 en CAP krijgt er 4. Dat is mijn voorspelling.

Waar ik op stem, zal ik maar niet zeggen.
Voor komende periode wens ik iedereen geluk en hopelijk tot ziens bij nog een TMC Debat komende periode.