Cyberische bommenpolemiek

Auteur: Demaffer

De verkiezingscampagne in Cyberië is begonnen beste digitalianen! Een heuse mondelinge strijd tussen de separatisten uit Roebelarendsveen en de rest van Cyberië is uitgebroken en langs beide kanten vallen er harde woorden. Maar hoe lang zal deze strijd nog uitgevochten worden met woorden en wanneer zal deze ontaarden in geweld?

Niemand die hierop een antwoord weet, maar al vorens er problemen uitbreken in Cyberië moeten we ons als Digitalianen eens vragen stellen omtrent het doorbreken van ons monopolie op “schadeberokkende goederen”. De productie en verkoop van wapens in RV zou ons massa’s aan inkomsten doen mislopen en tevens loopt onze eigen veiligheid ernstig gevaar met een gewapende staat aan de overzijde van de rivier. Ons heilige en exclusieve drukkingswapen waarmee we zoveel vrijheden hebben afgedwongen op vreemde onderdrukkers kunnen we ons toch niet zomaar laten ontvreemden? Toch wil ik met dit betoog het fanatisme van Pedro Alvarez niet intomen, maar bieden ik (en ik veronderstel het grootste deel van mijn Digitaliaanse medeburgers) hem hierbij juist een uitgestoken hand aan. Een handelslijn vanuit Digitalië zou zijn (ondergrondse)verzet kunnen steunen.

Ook het inhuren van criminelen behoort tot de mogelijkheden en dit in ons beider voordeel; wij verdienen meer en hij blijft bespaart van de neveneffecten van een vrij wapenbeleid. Want ook aan de verkoop en productie van wapens in RV zit een keerzijde, namelijk dat RV zal ontaarden in een soort Wilde Westen. Al de rabauwen van Cyberië zullen namelijk hun criminele lusten kunnen botvieren in 1 stad, die dan nog eens toegankelijk zal zijn met taxi’s, Roebelarendsveen dus. We vragen ons hier in Digitalië ook af of het verkopen van wapens aan personen in de bewuste stad ook niet zal leiden tot onderlinge afrekeningen. In Digitalië is het aantal moorden en aanslagen beperkt omdat de meeste van de spelers elkaar commercieel niet teveel in de weg lopen, maar in RV is er zeer zware concurrentie en de nabijheid van veel wapentuig zou wel eens nare gevolgen kunnen hebben voor de stad van Pedro Alvarez. Neem nu dit voorbeeld: in een normale situatie zou de RV’er zijn prijs verlagen als reactie op eventuele concurrentie, in geval van de vrije verkoop van pistolen zal deze zijn prijs niet verlagen, maar korte metten met de concurrent maken. Een leegloop van de stad zou dan het gevolg zijn.

Ik roep daarom de heer Pedro Alvarez op om geen vrij wapenbeleid te voeren in zijn nieuwe staat, de gevolgen zullen desastreus zijn voor zijn stad en eventueel voor de relaties met (bepaalde spelers uit) Digitalië. Toch zullen wij niet verzaken aan onze plicht u te helpen; wij zullen u namelijk in geval van oorlog gaarne met de nodige middelen ondersteunen!

U volksverlakker en demagoog
Demaffer