Miniconomy voor beginners?

Auteur: doodvogeltje

Hier zitten we dan allemaal samen. Samen Miniconomy spelen en een onze tijd samen doorbrengen met handelen, politiek, chatten, zeuren over de dingen die niet goed gaan en nog veel meer. Het is spijtig om vast te stellen dat de instroom van nieuwe spelers moeilijk gaat en het nog moeilijker is deze te behouden. Hoe komt dit? Wat kunnen we eraan doen?

We zouden het bijna vergeten, maar Miniconomy is geen eenvoudig spel om te beginnen. Integendeel, als beginner is het moeilijk om de weg te vinden, de juiste weg vinden is nog moeilijker. Het is van het grootste belang dat beginnende spelers direct bij de nek gegrepen worden, zoals een kat haar kittens de juist weg wijst. Helaas zijn er veel valkuilen die een beginnende speler kan tegenkomen.

Het doel van Miniconomy bij beginnende spelers moet zijn deze te behouden, op welke manier dan ook. Een nieuwe speler die zich inschrijft en begint aan dit spel zou binnen de 10 minuten zijn eerste klanten moeten krijgen. In werkelijkheid is dit meestal niet het geval. Of de beginnende speler zet zijn prijs te laag en het sprookje is ook over. De nieuwe speler moet meteen het gevoel krijgen dat er leven zit in dit spel. Hij moet zich aanmelden en direct zijn klanten over de vloer krijgen, zodat hij geboeid raakt door zijn eerste klanten en het handelen. Op die manier wordt hij aangezet om verdere acties te ondernemen. Als de nieuweling in het begin geen klanten over de vloer krijgt is het game over met de nieuwe speler. De eerste indruk is zeer belangrijk om spelers te behouden. Een mogelijke oplossing voor dit probleem zijn de toeristen. Toeristen moeten als taak meekrijgen dat ze beginnende spelers onbeperkt steunen en de aankopen bij hen doen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een toerist die koopt zolang het eigen vermogen van een speler onder de 1.500 ISH ligt (bedrag is vrij in te vullen). Het voordeel van deze maatregel is dat de speler een boost van verkopen krijgt. Als hij de volgende keer terug inlogt moet hij zijn shop terug aanvullen. Hij zal terugkomen omdat hij weet dat hij verkoopt en het signaal krijgt dat hij meer online moet zijn om meer te verkopen. Dat is wat we willen bereiken.

Doordat de grens op 1.500 ISH ligt, mag de nieuwe speler een onbeperkt aantal fouten maken (foute skills, foute aankopen, te veel goederen in een te klein magazijn waardoor hij ze verwijdert uit het magazijn,..). Hoeveel fouten hij ook maakt, het maakt niet uit, hij blijft de steun krijgen van de toeristen. Op die manier blijven we de speler boeien en de volgende handelsperiode is het waarschijnlijk dat hij terug van de partij zal zijn, want hij verkoopt. Ondertussen heeft hij al meer ervaring en is de steun misschien niet langer nodig.

Het is een feit dat je in dit spel enkele handelsperiodes moet spelen om geen foute meer te maken. Dat is een leuke uitdaging, maar tevens ook één van de grootste bedreigingen om spelers te verliezen. Je moet al zeker 3 a 4 handelsperiodes spelen om het spelletje door te hebben. Heel veel mensen hebben het geduld niet, daarom is het ondersteunen van deze spelers van cruciaal belang.

Uiteraard zijn er niet alleen slechte dingen. Er zijn ook goede dingen:

De assistants in de chatroom blijken een enorme meerwaarde te zijn voor de nieuwkomers. Het mag ook gezegd worden dat deze mensen hun werk goed uitvoeren. Ze vormen een belangrijk onderdeel bij de eerste opvang van nieuwe spelers en het is belangrijk dat ze ook in de toekomst deze taak met evenveel passie blijven uitvoeren. Overigens zijn het niet alleen de assistants die nieuwe spelers verder helpen. Vaak zie je ook gewone spelers of zelfs andere beginners hun bijdrage leveren.
De wiki is een goede manier om mensen op een eenvoudige manier uitleg te geven over het spel. Een kanttekening die ik hierbij wil maken is dat deze helemaal niet up-to-date is.
In de Assistance, Tips, and Tricks club kunnen mensen ook altijd terecht voor vragen en tips (als ze weten dat er clubs bestaan en weten hoe ze zich moeten aanmelden).

Het is belangrijk dat we als gebruikers de beginnende spelers zo goed mogelijk opvangen. De nieuwe spelers moeten voelen dat ze welkom zijn. Profiteren van nieuwe spelers door goedkope producten op te kopen is geen goede manier om mensen te verwelkomen. Hen uitleggen dat hun prijs te laag is, is dat wel. De community moet hier zijn verantwoordelijkheid opnemen. Nieuwe inwoners moeten voelen dat er een aangename community is.

Als afsluiter zou ik nog willen voorstellen om net zoals de ranglijst voor de gewone spelers ook een aparte ranglijst te maken voor beginnende spelers. Dat zou bijvoorbeeld een aparte ranglijst kunnen zijn van spelers die nog maar 3 handelsperiodes of minder spelen. Hierdoor kan de beginnende gebruiker zich meten met andere beginnende gebruikers waardoor hij niet direct voor de leeuwen gesmeten wordt. Hij zal dan ook meer gemotiveerd blijven en dat is toch wat we allemaal willen?