Ik hou van Ibisha

Auteur: bonanza

Toen ik vorige handelsperiodes werd uitgenodigd om een interview af te nemen, moest ik altijd om vervoer zeuren. Ik had de middelen noch de centen om de trip te bekostigen. Deze periode ligt dat anders. Als President van Cyberië kan ik beroep doen op het Presidentiële vliegtuig en de zwaar beveiligde Limcousines. Afpingelen op een economy-ticket? Bah, ik reis wel in alle luxe.

Na een verhitte discussie in het Parlement verlaat ik het gebouw en stap in de voorverwarmde Limcousine. Met een kolonne van een twintigtal voertuigen banen we ons met loeiende sirenes een weg door het drukke Eurodamse verkeer. Ik kom lindapinda86’s Lamcia nog tegen, net zoals de Farmerrari van Schaijkfire, die blijkbaar wat stadsbudget te veel had. Digitaliaanse Troel blijkt een ongeval te hebben met haar MC-Truck, ze heeft de Miniconomini van Pedro Alvarez geramd. De laatste wordt net uit het wrak gehaald wanneer ik passeer.

Het gaat richting de internationale luchthaven van Eurodam. We rijden het tarmac op en stoppen aan het klaarstaande Presidentiële vliegtuig. De zwaar gepantserde deuren worden voor me geopend en terwijl ik de roltrap oploop om het vliegtuig te betreden, word ik nog snel ge-update over de veiligheidssituatie van Cyberië. Deze blijkt in orde te zijn, afgezien van Judge Judy die door de wandelgangen van het Achterkamertje doolt en naar Parlementsleden snauwt.

Ik nestel me in de uiterst zachte zetel aan m’n bureau en geef de piloot het vertreksein. Na vijf minuten voel ik het vliegtuig van de grond komen. We zijn op weg naar Ibisha, waar ik een afspraak heb met iemand die het zo mogelijk nog drukker beweert te hebben. Er zijn zo van die mensen die nooit uitgepraat raken. Deze editie bezoek ik een speciaal geval dat recentelijk een belangrijke promotie heeft gemaakt.

We landen zacht in Ibisha en wanneer we stilstaan hoor ik de veiligheidsdienst de Limcousines voorrijden. Wanneer ik uit het vliegtuig stap, zie ik in de verte een individu op de fiets aankomen. De Cyberische Veiligheids Dienst richt haar wapens op de persoon, maar ik roep dat ze dat achterwege kunnen laten. Het is de man van mijn afspraak. Lichtjes buiten adem steekt hij zijn hand op. “Ja, hey! Ik gooi mijn fiets even in die Limcousine en ik stap in. Kunnen we even stoppen bij de houtwinkel? Ik zou wat spulletjes moeten hebben en als ik zelf moet rijden kost me dat weer benzine. Dat zijn weer wat ISH’jes uitgespaard. Les één in handel, voila.”

Voor ik ook maar één woord kan uitbrengen zit de fiets al in m’n wagen en heeft hij de deur achter zich dichtgetrokken. Misnoegd neem ik plaats in de back-up Limcousine. Wanneer we na tien minuten staan te wachten buiten de houtwinkel, komt een medewerker zeggen dat hij de hele tijd heeft getelefoneerd met de vaste telefoon van de Limcousine “om zijn SMS-kosten wat te reduceren”. Een lading van 2.000 planken wordt in een aanhangwagen achter de Limcousine gehangen en zo gaat het naar de achterbuurten van Ibisha. We stoppen in een kroezelige straat. martijn5 blijkt in nummer 251 te wonen. “Ik heb geen luxe nodig. Kost me alleen maar ISH, dat is les twee!”

Wanneer we eindelijk plaats nemen in de tweedehandszetels, kan ik mijn eerste vraag stellen.

Hoe is de handel in Ibisha vorige handelsperiode gegaan?
“Dat ging goed, alles kwam vlot op gang. Deze periode valt dat heel erg tegen, maar we zijn maar net begonnen, dus er is nog niets gebeurd. Gelukkig is alles goed georganiseerd. De meeste producten werden de vorige handelsperiode in grote lijnen verdeeld. Er zijn zo’n vijf tot tien actieve handelaren zodat er in elk product minstens één iemand handelt. “

Was er vorige handelsperiode een tekort aan resources?
“Het erts begon wel op te geraken, om niet te moeten zeggen dat het volledig uitgeput was. Ik ben dan maar gewoon gestopt met handelen, al heb ik wel een goud MV opgestart in El Peso om zo Cyberië te kunnen bevoorraden. Dat is ook meteen de reden waarom ik zo laag sta op de eindlijsten. Gelukkig heb ik veel hulp gehad van mijn mede-eilandbewoners. “

Zal datzelfde scenario van schaarste zich deze periode herhalen?
“Ja, ik denk het wel, ook al denken de Federals daar niet zo over.”

Wat vind je van het leiderschap van Craftsman?
“Redelijk, ik geef hem een 7. Hij doet het goed, maar nog niet perfect. Ervaring komt uiteraard met de jaren. Hij moet leren om op tijd wegen aan te leggen en meer handelsinzicht te kweken. Met een budget van meer dan 500.000 ISH voor één stad moet dat lukken. Het is in ieder geval genoeg om er een stad bij te kopen.”

Wat vind je van het idee van bytertje om Centropolis bij Ibisha te voegen?
“Als het los komt van Virtua, dan is het prima, anders niet.”

Ik heb opgevangen dat je Ibisha gaat verlaten. Wanneer en waar zal je terechtkomen?
“Na deze handelsperiode stap ik op het vliegtuig naar Zwollar. Ik hoor men altijd zeggen dat het daar zo geweldig is, dus dat gaan we dan maar eens met eigen ogen bekijken. Het hoorde eigenlijk een verrassing te zijn, maar die is nu een beetje weg uiteraard. Ik heb nog niet besloten wat ik ga handelen, dat zal ik daar wel zien.

Mis je de Cyberische mentaliteit in het buitenland?
“Neen, totaal niet.”

Je bent nochtans zelf de verpersoonlijking van die mentaliteit.
“Met mijn mentaliteit is niks mis, al denkt Ikbenben19 daar anders over. Die heeft het idee dat niemand mij aardig vindt. Ik scheen de vervoersprijs verprutst te hebben.”

Je bent recentelijk toegetreden tot een van de meer geheimzinnige organisaties van de Federatie, het CoV. Hoe voelt dat?
“Vooral Engelstalig. De bedoeling is om het CoV van binnenuit te veranderen. In ieder geval kan ik nu wel de reden of de bedoeling achter beslissingen zien, dat helpt misschien al om mijn idee over het CoV te herzien.”

Hoe is het gesteld met je politieke ambities?
“Politiek vind ik nooit zo interessant in Miniconomy. Ik beperk me tot handelen, de andere tak binnen de Federatie. En nu moet je me excuseren, ik heb een afspraak voor de levering van een duizendtal goederen. Heeft Cyberië misschien nog wat nodig? Ik kan een mooi prijsje maken.”

Ik bedank hem snel en maak me uit de voeten. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij me producten aansmeert die ik eigenlijk niet nodig heb. En dan heb ik het nog niet gehad over die zogenaamde vriendenprijsjes…

Ik was van plan om met Limcousine terug naar mijn vliegtuig te rijden, maar die blijkt meegenomen te zijn door martijn5 “om wat spulletjes te vervoeren”. Dat wordt weer die krappe BMC.