Milieuramp veroorzaakt en vervolgens voorkomen

Auteur: whooty

Donderdag 24 februari. De Federale overheid heeft na druk van verschillende Europese groene partijen toegezegd dat de kavelstaat van Eurodam boven 100 is op zondag 6 maart. Is dit niet het geval, dan zal er een sanctie komen die door de Cyberische overheid betaald dient te worden (en niet door de stad vanwege te weinig budget). Deze voelde zich echter niet verantwoordelijk en wilde de boete inhouden op het komende budget van Eurodam, terecht?

Dat het niet de schuld is van de Cyberische overheid is duidelijk, ze hebben niets te maken met het Eurodamse beleid en de burgemeester had gewoon rekening moeten houden met de kavelstaat. Echter waarom deed hij dit dan niet? Omdat er momenteel maar één duidelijke straf is voor het laten zakken van de kavelstaat, het nog verder verlagen van de kavelstaat met nog 2 punten, eigenlijk helemaal niet zo’n zware straf. Daarom gaf de Eurodamse burgemeester eigenlijk weinig aandacht aan de kelderende kavelstaat.

Vervolgens besloot de Federale overheid dat het wel mooi was geweest, door een boete op te leggen. Waar de hoogte van deze boete vandaan komt, is onduidelijk. Waarom deze sanctie ineens wordt opgelegd is eveneens onduidelijk. Er is toch een straf voor het laten zakken van de kavelstaat? Net als die er is voor het bouwen van te weinig parkeerplaatsen, het bouwen van te weinig ziekenhuizen en van te weinig straten. Alleen omdat de gevolgen niet ingrijpend genoeg zijn, moet er een manier worden bedacht om de mayor toch te motiveren.

Echter, dan is een uit de lucht gegrepen boete niet de juiste manier. De overheid moet een duidelijk gevolg bedenken voor het slecht beleid dat gevoerd wordt, en niet zomaar willekeurige straffen bedenken als het hun uitkomt. Daarom stel ik voor dat hier eens goed over nagedacht wordt. Het harder laten zakken van de kavelstaat (5 bij onder de 90, 10 bij onder de 80) zou een goed begin zijn, dan wordt bij slecht beleid de stad namelijk gewoon uiteindelijk onbruikbaar en denken burgemeesters wel twee keer na voor ze de staat zomaar laten zakken.

Uiteindelijk is het dit keer niet zo ver gekomen dat de rigoureuze straf van de Federale overheid werd uitgevoerd, door een knap staaltje samenwerking van de Eurodamse gemeenschap. Maar als dit niet veranderd, zal het ooit wel zo ver komen. En dan wordt een complete stad en haar inwoners gestraft voor het feit dat er geen duidelijk gevolg is voor het absurd laten zakken van de kavelstaat.