Het Ibismo Idee is rechtvaardig

Auteur: The Socialist

Zo’n 36 uur geleden is er grote commotie ontstaan over het document dat het Ibishaanse Leiderschap heeft gepubliceerd, genaamd het Ibismo Idee* of simpelweg Ibismo. Deze commotie is een raadsel voor ons en in dit artikel zal ik proberen uiteen te zetten wat Ibismo precies inhoudt en waarom we het hebben gepubliceerd.

Allereerst dient men te begrijpen dat Ibisha een unieke plek is in de Federatie. Niet alleen is het ’t jongste land, ook bezit het in verhouding de meeste grondstoffen, meer dan in welk ander land dan ook. Dit heeft tot gevolg gehad dat gedurende vele handelsperiodes buitenlandse handelaren naar het eiland zijn gekomen om relatief goedkoop grondstoffen weg te halen. Op hun beurt hebben deze acties de woede van veel Ibishanen gewekt, wat een groter gevoel van nationalisme tot gevolg had.

Daarnaast dient men te begrijpen dat er als het ware twee Ibisha’s bestaan; de ene was een oud-kolonie van Virtua welke uiteindelijk onafhankelijkheid verkreeg. Dit eerste Ibisha hield uiteindelijk op te bestaan toen het eiland werd verkocht aan riemer_1990. Het tweede Ibisha is het Ibisha van nu, het Spaanstalige Ibisha. Deze nieuwe staat werd onder andere door het huidige Ibishaanse Leiderschap bevrijd en bestaat nog steeds.

Uit deze laatste strijd en de strijd tegen buitenlandse handelaren is het ‘Ibismo Idee’ ontstaan. Het Ibishaanse Leiderschap achtte het nodig om de rol van bepaalde personen in de Spaanse Revolutie (de naam die op Ibisha aan de bevrijding van Ibisha werd gegeven) werd benadrukt, en achtte het tevens noodzakelijk om te beschrijven hoe een Ibishaan het beste leeft op het eiland.

De commotie gaat hier echter niet over. Nee, met name Virtua heeft moeite met de manier waarop Ibismo de Virtuanen afschildert, namelijk als imperialisten en Virtuaan riemer_1990 als tiran. Volgens het Nationaal Bestuur van Virtua zijn dit pure leugens, maar is dit ook echt het geval?

De eerste vraag is: Is Virtua werkelijk een imperialistische staat? Zelf vinden ze van niet, volgens het Ibismo Idee zijn ze dit wel. Natuurlijk is dit een behoorlijk subjectief onderwerp, want wat maakt iets of iemand precies een imperialist? Als we kijken naar de manier waarop Virtuanen handelsperiode na handelsperiode grondstoffen hebben weggehaald uit Ibisha, zou er gesproken kunnen worden van imperialisme. De manier waarop President Craftsman periodes geleden in een handelsovereenkomst is gelokt welke de uitverkoop van Ibishaanse grondstoffen bevorderde, bevestigt de aard van deze beschuldiging alleen maar.

Dan is er nog de uitspraak over riemer_1990. Was hij een tiran of niet? Wederom is dit behoorlijk subjectief, maar het feit dat hij op een gegeven moment weigerde Ibisha te verkopen als er een Spaanstalige stad op zou komen te liggen, geeft aan dat hij zijn eigen mening wilde doordrukken. Voor het gemak vergat hij dat er toentertijd een aanzienlijke Spaanstalige bevolking in de Federatie was welke daarna flink gegroeid is. Het feit dat hij deze Spaanstaligen van iets goeds wilde onthouden, maakt hem simpelweg een tiran in de ogen van veel Ibishanen.

Kortom: het Ibismo Idee is rechtvaardig en vertelt geen onwaarheden over welke persoon of volk dan ook. Ja, het wakkert Ibishaans nationalisme aan, maar is dat een verkeerd iets? Digitalië en Virtua zijn beiden uiterst nationalistische landen en niemand lijkt daar een probleem mee te hebben. Waarom dan wel met nationalisme van de zijde van Ibisha? Duidelijk is dat er met twee maten wordt gemeten, wat de noodzaak van het Ibismo Idee enkel maar bevestigt.

*Lees het document hier (.pdf bestand)