Minder stadsbudget

Auteur: Chiara Alvarez

Deze handelsperiode begon met de mededeling dat er minder geld was overgemaakt naar de staatskas. Het was in eerste instantie kommer en kwel. Roebelarendsveen zat zonder budget omdat Minister van Financiën een gat in de begroting had, wat vervolgens gedicht werd door het stadsbudget van Roebelarendsveen weg te nemen en het geld in te zetten voor landelijke doeleinden.

martijn5 (na jaren weer actief op het Cyberische eiland) hierover: “Wie niet horen wil, moet maar voelen.” Op de vraag aan Federal Coördinator waarom voor deze strategie was gekozen: “Zoals iedere handelaar het best betaamt werd er toch handig en goed gehandeld de eerste paar dagen.”

Dat was de start van de ronde. Veel spelers maakte zich zorgen. Inwoners van Roebelarendsveen vroegen zich af wanneer ze hun geld terug kregen en spelers van andere steden maakte zich zorgen voor het verdere verloop van de ronde.

Na een wat slome start voor Roebelarendsveen (opvallend rustig), werd er de eerste week zonder problemen gehandeld. Wel was de vraag er gekomen of het in de rest van de handelsperiode net zo goed bleef gaan met betrekking tot het budget. Daarom ben ik een onderzoek gestart waarin ik naar de mening van de inwoners van Cyberië heb gevraagd. Dit onderzoek heeft in elke stad plaats gevonden en daarom is de uitslag van mijn poll ook dekkend voor de Cyberische gronden.

De vraag van de Poll luidde als volgt:
Hebben de inwoners van de gemeente iets gemerkt van de lagere landsbudgetten ?(en daarmee de stadbudgetten) Graag alleen antwoorden in je eigen gemeentehuis. B.v.d.”

De uitslag van de poll is:
Ja 50.0%
Nee 46.4%
Eigen antwoord 3.6%

Zelf heb ik niet echt kunnen merken of dit nu positief of negatief was. Daarom heb ik bij veel spelers om duidelijkheid gevraagd. De meerderheid van de spelers gaf aan weinig tot niets te merken van de lagere budgetten. Elke stad heeft tot op heden, en ik spreek op de derde dinsdag nog vrijwel elke dag kunnen exporteren. Op Kronenburg na, waar door een inactieve burgemeester de eerste dagen weinig te exporteren was. Dit lag echter niet aan de hoeveelheid stadsbudget.

De uitslag van het onderzoek laat verder zien dat spelers het zelf ook niet echt weten, maar gezien de recessie van een aantal ronde terug zit de schrik er nog flink in. Mijn advies aan de Federals:

Nu duidelijk is geworden dat veel spelers bang zijn voor minder handel, en de kaarten van alle steden ook beduidend voller zijn dan afgelopen ronde, lijkt het erop alsof de dreiging van minder export de handel eerder heeft doen stil vallen. Of dit aan de angst van de handelaar, de aankopen van de gemiddelde toerist of het aantal actieve handelaren ligt op het Cyberische grondgebied is nog niet duidelijk. Het cijfermatig onderbouwen van deze zaak lag vrijwel voor de hand. Echter door tijdsgebrek is het er niet van gekomen. Wellicht een nieuw onderzoek voor een nieuwe geïnteresseerde of nieuwe periode.

In ieder geval bedankt voor de respons op de poll. Op naar een bloeiende handel!