Auteur: Federal Government
De negentigste handelsperiode zal waarschijnlijk de boeken ingaan als onevenwichtige periode. De enorme Federale export stond centraal om de problemen omtrent fors gedaalde kleiopbrengsten langzaamaan te compenseren.
Na de eerste drie weken blijkt dat “langzaamaan” niet door alle landen is gehaald. Vanuit de federale overheid bestond de verwachting dat landen twee tot vier perioden nodig zouden hebben om de gehele exportcyclus (van vijf fases in totaal) te voltooien. Gekozen werd bewust voor een wat minder gebalanceerde verdeling van de blokken op basis van kavels en niet op basis van actieve inwoners. Cyberië en Virtua domineren doorgaans de handel en de eindlijsten, maar hebben grote steden in verhouding tot het aantal inwoners. Deze scheefgroei kon mooi worden gebruikt om deze handelsnaties wat op achterstand te zetten. De effecten hiervan zijn gedeeltelijk door bonanza behandeld in een vorige editie – waaruit bleek dat het wel enig effect heeft gehad, maar het de verschillen in snelheid niet volledig verklaard.
Ondertussen is Ibisha klaar met de export, moet Digitalië nog enkele blokken voltooien, zit Virtua in de derde fase en is Cyberië op de valreep begonnen met fase 2. Een heel verschil, maar daarover zal verder niet worden uitgeweid. De vraag is nu: hoe heeft dit alles de handelsactiviteit beïnvloed?
Een aantal productiestatistieken waren vorige periode al in deze krant te vinden. Het meest in het oog springende verschil is natuurlijk de productie van steen: deze is met 60% gedaald tot 143.000 stuks (ten opzichte van het gemiddelde van de vier voorgaande perioden). Het meest samenhangend met steen zijn ovens en scheppen, welke respectievelijk zijn gedaald met 52% en 16% tot 1.600 en 86.000 stuks.
Ondanks een algehele daling van 6% in productieaantallen, waren er ook producten die het heel goed deden. Niet verrassend staat de stijging van zagen in de top: een stijging van 296% tot 113.000 stuks! Desondanks deden de diamantboren het nog iets beter: een stijging van 360% naar 269 stuks. Ook het aantal explosieven deed het wat beter dat de zagen: 333% erbij, 382 stuks geproduceerd.
Niet alleen de productieaantallen vertoonden grote verschillen, ook de steden onderling vertoonden opvallende verschillen.
Meest in het oog springende probleem is de activiteit in Eurodam. Kijkend naar de gemiddelde hoeveelheid transacties per winkel en de gemiddelde omzet per winkel, kan niet anders worden gesteld dat Eurodam het slecht doet. Met 62 transacties en een omzet van 17.000 ISH staat zij onderaan. Digitalië zit structureel in de top, hoewel opvallend is dat Monapoli sinds lange tijd weer wat actiever is dan El Peso – wat ook terugkwam tijdens de verschillende fases van de export. De steden in Virtua houden elkaar redelijk in balans en zijn een goede middenmoter. Zwollar loopt de afgelopen twee handelsperiodes voorop, en ook Kronenburg doet het uitstekend, waar Roebelarendsveen achterblijft, maar nog wel beter presteert dan Eurodam.
Een eenduidige oorzaak hiervoor aanwijzen is verschrikkelijk lastig, en daar gaat dit artikel zich dan ook niet aan wagen. Feit is wel dat er hen en der best bijgestuurd kan worden. Toeristen worden daarvoor in de eerste plaats aangewezen, maar zijn zij wel zo zaligmakend? Bij aanvang van een handelsperiode heerst schaarste alom en de start is zeer afhankelijk van enkele actieve handelaren. Wat nu als toeristen het schaarse aanbod wegkapen en daardoor de start bemoeilijken. Zijn zij dan en zegen, of een rem op de groei van een stad? Een lastig dilemma, wat dwingt tot evaluatie en het zoeken naar alternatieven.
Bij dezen dan ook een open oproep aan allen: schrijf over de effecten van toeristen, over de rondestart, over eerlijkheid en gelijkheid tussen steden en landen en manieren om op een goede, maar niet te ingrijpende manier bij te sturen. Inhoudelijk sterke artikelen worden beloond met een extra geldbedrag.