Auteur: Cogito
De voorbije handelsperioden zijn verschillende kleine partijen bovengedreven en weer kopje onder gegaan. Wat zijn hun kansen en waarom verdwijnen ze zo snel? Een column van Cogito.
Misschien herinnert u zich de Partij voor de Armen nog? Of het Belang van Cyberië misschien. Dit waren kleine partijen die het niet langer volhielden dan één of twee periodes. Vaak zijn het personen die niet akkoord gaan met andere partijen of personen en zich dus bekeren tot hun eigen geloof. Het probleem is in dit geval echter aanhangers zoeken. Soms hebben de nieuwe partijen geluk en vinden ze enkele aanhangers. Het probleem is dan dat het grotendeels nieuwe spelers zijn, die nog niet veel of geen ervaring hebben in de politiek en ook geen bekendheid. Tijdens de verkiezingen krijgen deze erg weinig stemmen, waardoor ze uiteraard niet in het Parlement zitten. Ook kiezen nieuwe politici liever een bekende partij (hierover meer in de volgende alinea). Soms heeft zo’n nieuwe partij enorm veel geluk en vindt ze wel bijna twaalf leden. Deze (uitzonderlijke) partijen krijgen zo net genoeg stemmen om mee in het Parlement te zitten en misschien zelfs in de kabinetscoalitie. Dit is natuurlijk erg motiverend en spoort de partij aan om nog langer te bestaan
De stemmen en leden worden hoofdzakelijk weggekaapt door bekende en vooral vertrouwde partijen. Wanneer kleine partijen actief gaan deelnemen in debatten en in discussies in het Achterkamertje, krijgen ze meer vertrouwen van de kiezers. Sommige mensen hebben echter hun imago niet echt mee. Vaak kan hier op dezelfde manier aan gewerkt worden. Onderzoek uit het verleden heeft duidelijk gemaakt dat debatten de verkiezingsuitslagen erg hard kunnen beïnvloeden. Tot en met handelsperiode 86 bleef Lijst Joep Eerlijk een plaats innemen van ‘eeuwig eerste’. Toen op het einde van deze periode voor het eerst het Breaking News Debat georganiseerd werd, won Liberaal Democraten weer eens de verkiezingen. De periode daarna werd het debat weer georganiseerd, en toen wonnen LiDe, LJE en de Partij van de Toekomst met een gelijk aantal stemmen. De meeste mensen vertrouwen niet meer op standpunten of beweringen, maar enkel daden overtuigen.
Door de toenemende leegloop van Cyberië en de vakantie uiteraard zijn er minder mensen die zin hebben om een partij op te richten. Daarom zal de verkiezingsuitslag deze handelsperiode nog gebaseerd zijn op de drie grote partijen LiDe, LJE en PvdT, en heel misschien doet de HandelsBond ook weer mee. Echter haalt deze partij haar motivatie uit het verleden van de partij, en het feit dat ze enkel bestaat uit Frankeur, is een probleem wat haar maakt tot een van deze kleine partijen. Vele nieuwe politici kennen de HB van vroeger ook niet, wat nog een probleem vormt. Hopelijk zien we na de vakantie weer wat politieke actie tussen de partijen en niet alleen in het Parlement.
Volgende keer (misschien volgende week, misschien volgende handelsperiode): De Cyberische economie zakt ineen.