Auteur: Rats!
Toen de rook was opgetrokken en de kogelgaten geteld, was er nog slechts één constante in de Digitaliaanse Senaat: de zelfverklaarde en later door Koningin Troel aangestelde Beschermheer van Digitalië, beagollum.
Wij vroegen hem hoe hij dit alles ervaren had:
Wat was denk je de aanleiding voor de staatsgreep van Roderiques en Naamloze waarbij Troel en Rats! omkwamen?
Naamloze is sinds een tijdje weer gearriveerd in Digitalië. Na wat afwezigheid wilde hij weer macht naar zich toe hebben. zonder de ruggesteun van sugarfree en iamthebest4 durfde hij de koningin wel aan te vallen. Ook Roderiques wilde verandering. Net als de net teruggekeerde COE overigens. Die drie van de oude garde hebben het geregeld. Ze wilden de macht weer hebben, een hele normale reden om een koning(in) af te schieten.
Zowat hun eerste beleidsdaad was het terugdraaien van een beslissing om de aanspreektitel Koningin officieel in het wetboek op te nemen, waar je zelf een halt toe hebt geroepen. Een daad van berekend disrespect of gewoon duidelijk maken dat zij anders waren dan het beleid van Troel I?
Het was niet direct een daad van disrespect. Wellicht wel van neuroman (Red>: de legger van de bom), maar niet van de andere drie. Het was voor hun meer een punt willen maken dat ze van vroeger waren en die tijd weer wilden beleven. Meer een wanhopige roep naar vroegere tijden. Niet meer niet minder, het was geen politiek standpunt dat ze wilden innemen.
De tweede staatsgreep dan; nog geen 48 uur na de kroning van Roderiques was de troon weer met bloed besmeurd en mochten we allemaal weer naar het paleis opdraven voor de kroning van Switzisch I. Enige gedachten hierover?
Twee staatsgrepen dicht achter elkaar is geen grote verrassing. Koningin Troel was een zeer geliefd staatshoofd. Nieuwe aanwas ontving ze met open armen, tot ze iets fouts deden natuurlijk, dan kon ze bikkelhard zijn. justinote en Switzisch zitten respectievelijk slechts drie en vier rondes in Digitalië, maar werden door Troel goed ontvangen. Mede dankzij haar hebben ze ook mee kunnen draaien in de Digitaliaanse samenleving. Ze stonden bij haar in het krijt, dit was voor hun een manier om haar terug te betalen.
Hoelang denk je dat Switzisch zijn troon zal handhaven?
Digitaliaanse politiek is altijd lastig te voorspellen. aar ik denk dat het hier niet heel moeilijk is. Op het einde van de ronde zal hij hoogstwaarschijnlijk vrijwillig afstand doen van de troon, dat is voor hem op dat moment politiek de correcte keuze. Maar of hij het einde gaat halen is nog maar de vraag, er zijn nog steeds mensen die hem de troon niet gunnen.
Maar veel kopstukken hebben de afgelopen week het tijdelijke voor het eeuwige moeten wisselen en al evenveel mensen hebben in de klappen gedeeld. Is er nog genoeg slagkracht aanwezig om deze koning te onttronen?
Slagkracht is altijd te vinden. Er zijn nog steeds mensen levend, dus dat is het probleem niet zozeer. De vraag is meer waar iedereen staat, en hoe Switzisch omgaat met zijn nieuwe macht. Er zijn plannen in de maak om Digitalië, tijdelijk, weer een macht te maken.
Daarnaast wil ik wel even aangeven dat het woord ‘veel’ niet echt van toepassing is. Er zijn nog steeds mensen levend van beide kampen (in hoeverre je daar eigenlijk van kon spreken, het was nou ook weer niet zo’n grote ‘burgeroorlog’). In het verleden zijn er in grotere getalen gemoord dan nu.
En er zijn veel mensen zonder een directe positie, de scheidingslijn is absoluut niet duidelijk.
En hoe denk je dat deze mensen, die nu al geen duidelijke keuze maken tussen de strijdende partijen, zouden reageren op een derde staatsgreep
Het ligt er natuurlijk aan wie de macht krijgt en wat hij er op korte termijn mee doet, maar voor veel Digitalianen blijft het dan “business as usual”. Aan de ene kant valt er natuurlijk minstens één iemand weg, maar de economie krijgt wel weer een boost. Ook hier is het lastig te voorspellen: als er eenmaal tumult komt in de Digitaliaanse politiek wordt de politiek heel grillig.