Kronenburg en Zwollar, vergane rijken?

Auteur: Mr Geld

Het grote Kronenburg en Zwollar lijken te zijn vervallen tot tweederangs steden in de meest invloedrijke staat van de Federatie: Cyberiƫ. Met lede ogen kijken alle Cyberiƫrs naar de twee steden Kronenburg en Zwollar. Ten tijde van de federale exportcontest waren het de welvarendste steden van Cyberie, nu lijkt die status te zijn verschoven.

Enkele periodes geleden moesten deze twee machtige steden wachten op Eurodam en Roebelarendsveen. Waarom zijn ze zo gaan achterlopen? Mr Geld zal het antwoord trachten te geven.

Het Parlement is een tijdje geleden verhuisd naar Kronenburg, maar dat lijkt geen boost te geven aan de economie. Sinds de verhuizing van bonanza (en daarmee dus ook sugarfree en iamthebest4) ging het bergafwaarts met Kronenburg. Mayor Bengt Andersson kon helaas de situatie niet tegenhouden waarin Kronenburg invloed verliest. Toch lijkt Kronenburg niet het ergste probleem te zijn: Zwollar is er nog erger aan toe. Beroemd handelaar gelaarsdekat1 gaf aan een verschrikkelijk lage omzet behaald te hebben. Zodanig laag dat de 5000 ISH die hij won in de Fed30-loterij hem goed hielp. Waarschijnlijk heeft het vertrek van Decypolypse er iets mee te maken. Hij liet Zwollar achter in een verwarde situatie en axedry is nog steeds druk bezig de troep op te ruimen.

Eurodam gaat goed en is op dit moment vergelijkbaar met Kronenburg, zelfs na een slechte start van Yenmatthijs. Roebelarendsveen gaat uitstekend en heeft de hoogste aandelenstand van de Federatie (!). Kersverse Roebelarendsvener bonanza leidt de stad uitstekend en heeft Roebelarendsveen uit het slop gehaald waarin de stad enkele handelsperiodes zat.

Zwollar zit in de problemen, dat is een duidelijke zaak. De echte vraag is natuurlijk hoe we Zwollar uit die problemen gaan trekken! Moet het parlement het doen of kan axedry het alleen af?