De Bouncer van Miniconomy

Auteur: Tresias Aegirsson

Wie is er nou eigenlijk een echte bouncer op Miniconomy? Terwijl ik rustig naar het nummer ‘Ode to the bouncer’ van de Studio Killers luisterde, bedacht ik dit artikel. Gelukkig heb ik het ook echt opgeschreven, want volgens mij is het wel een interessant artikel.

De economie van Miniconomy draait op toeristimpulsen vanuit de Federale Overheid. De toerist is de bouncer, die zorgt ervoor dat wij blijven handelen. Maar kan dat niet anders?

Ik sprak hierover met twee belangrijke personen in de Cyberische economie: martijn5, Super Captain of Industry, is burgemeester van Roebelarendsveen en Tuned, Captain of Industry, is Minister van Financiën in Cyberië. Beiden heren zijn het over een ding eens, en dat is dat het niet deugt.

Laat ik eerst naar het verhaal van martijn5 kijken. Ik zal hem overigens verder A noemen, hij wilde namelijk heel graag drie keer vernoemd worden in mijn artikel, en dat gaan we dus mooi voorkomen. “Het geld rolt niet voldoende,” vindt A, “ vooral de Cyberische Overheid is afwachtend met het uitgeven van geld. Dat is niet goed.” Hij doelt er dus op dat geld eigenlijk direct uitgegeven moet worden zodra het de staatskas binnenkomt. De staat heeft nu nog niets aan een reserve omdat het toch iedere handelsperiode gereset wordt.

De veroorzaker hiervan is natuurlijk de Minister van Financiën, deze moet weg volgens A. In plaats hiervan moet er een centrale bank komen waarbij burgemeesters tegen een bepaalde rente geld kunnen lenen voor hun stad. Op deze manier moet ze meer bezig zijn met het verdienen van geld voor hun steden.

Tevens moeten burgemeesters ook meer invloed krijgen door bijvoorbeeld de FES weg te halen en hier een Burgemeesterswinkel voor in de plaats te zetten. Hier kunnen producten tegen marktprijzen aangeboden worden, de producten zijn dan gekocht bij de inwoners van de stad. Dit zorgt ervoor dat er nooit een tekort is, en dat de prijzen ook nog eens lager gaan worden omdat je anders gaat concurreren met de burgemeester welke onbeperkt verlies zou kunnen leiden. Het is een win/win –situatie. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat de toeristen minder nodig zijn. Want op dit moment heeft de Federatie ze namelijk enorm hard nodig. Zonder de toeristen zou de economie stil komen te liggen. En aangezien de toeristen nog altijd hetzelfde werken zoals 40, 50 handelsperiodes geleden, zal het wel niet snel gaan veranderen dat de toeristen goed gaan werken.
Als laatste punt gaf A aan dat het CBI te weinig ingrijpt bij kartelvorming. Hij gaf hier echter niet meer informatie over.

Tuned bleef lange tijd een beetje vaag. Hij vertelde mij dat hij geen goed beeld had over de toeristen. Dit vind ik opmerkelijk voor een Minister van Financiën, die hoort zich toch te hebben laten inlichten over zulk soort dingen. En dat hij niets wilde zeggen over zijn eigen beleid is al helemaal gek, krijg je een kans om goed in de media te komen, neem je het niet aan. Een duidelijk geval van slechte mediatraining.

Tuned kaartte wel een probleem aan, namelijk dat de staat in het begin van de handelsperiode te weinig geld heeft en aan het eind van de handelsperiode te veel geld. Hij is van mening dat hiervoor een oplossing moet komen. Er gaan geruchten rond dat hier binnenkort een oplossing voor wordt geïntroduceerd. De oplossing zou zijn dat de inkomsten vanuit de FES richting de Staat gaan. Aan het begin van de periode is het namelijk zo dat de FES een flinke inkomstenbron kan zijn, en later neemt dit langzaam af. Uiteraard vroeg ik of hij al druk bezig was met het lobbyen hierover, maar hij vertelde dat Federal Coordinator bezig was met het idee en dat hij zelf hier niets aan kon doen.

Om verder te gaan op dat inkomstenprobleem aan het begin van de periode, wil ik jullie wijzen op het feit dat het Parlement een aantal periodes terug een voorstel van Car-Dealertje heeft aangenomen. Het voorstel ging om een soort van kluis waardoor het geld van de Staat meeging naar de volgende periode. Met dit voorstel is echter nog niets gedaan, dus vroeg ik Tuned of hij daar meer van wist. Maar nee, ook op dit punt is het een gesloten deur. Hij verwees mij door naar de Federale Overheid. Die zouden hierover iets hebben gepubliceerd, maar dit blijkt onjuist te zijn.

Altijd lastig om zo een artikel af te sluiten, dus laat ik het maar bij een aanbeveling vanuit mijn journalistiek oogpunt: bonanza, ontsla je Minister van Financiën of licht hem wat beter in, want hij weet nergens wat van af. En als we de burgemeester van Roebelarendsveen mogen geloven, doet hij zijn werk ook niet goed.