De mechaniek van criminaliteit

Auteur: COE

Criminaliteit is voor sommigen een steeds terugkomend probleem. Zodra een criminaliteitsgolf begint, steekt de vraag of criminaliteit niet beter verbannen kan worden de kop op. Mensen die zich deze vraag stellen lijken niet te beseffen dat aanslagen ook een positief effect hebben. Criminaliteit zet een bepaalde mechaniek in gang.

Ondernemerschap is risico’s nemen. Handelaren zullen pas in beveiliging investeren zodra zij het risico op verliezen door criminaliteit te groot achten. In feite kunnen handelaren zich tegen iedere vorm van criminaliteit beschermen. Tegen diefstal zijn er camera’s en alarmen. Een bankrekening beschermt tegen beroving en een huis en vesten tegen beschietingen.

Het is pijnlijk om te zien dat Cyberiërs enkel het verhogen van boetes zien als oplossing. Criminaliteit is namelijk juist een aanjager van de economie. Het stimuleert ondernemers om te bouwen, te investeren in beveiliging en het verschaft werkgelegenheid aan officers en bodyguards. Door boetes te verhogen ontkennen ondernemers hun eigen verantwoordelijkheid om zich te beschermen.

Men zou moeten beseffen dat criminaliteit in feite een (verafschuwde) vorm van ondernemerschap is. Criminelen lopen risico op boetes en verlies aan materiaal. Daar staat eventueel een makkelijke buit tegenover. Het komt er uiteindelijk op neer dat zij die in beveiliging investeren worden beloond en zij die dat niet doen belonen criminelen.