Interview met bonanza

Auteur: Tresias Aegirsson

bonanza is op dit moment de Minister van Onderwijs in Cyberië, en dat terwijl er juist een nieuw onderwijssysteem is ingevoerd in Cyberië. Tijd om de ex-Voorzitter van de Federal Union eens op te zoeken voor een interview.

Goedendag bonanza.
Hey!

We zullen maar meteen beginnen lijkt me. Als ik me niet vergis, is COE nu een volle handelsperiode voorzitter van de Federal Union. Hoe vind je dat hij het heeft overgenomen?
Ik weet hoe moeilijk de organisatie te leiden valt uit eigen ervaring. Vorige handelsperiode hebben ze een wetsvoorstel kunnen stemmen, wat toch al een hele prestatie is. Ik kan niet oordelen over het interne beleid van COE uiteraard, maar van buiten uit gezien denk ik dat hij voorlopig niet verkeerd bezig is.

Denk je niet dat COE op een of andere manier probeert Cyberië te kijk te zetten in de Federal Union?
Nee, als voorzitter heb je eigenlijk erg weinig invloed op het beleid. Het is al een hele prestatie als je de leden actief kan laten discussiëren. Sommige regeringsleiders hebben ook liever niet dat de voorzitter mee discussieert, dus dat tempert zijn invloed ook wat af.

Oké, dus het is eigenlijk meer een soort van kleuterleider dan echte voorzitter? Of kun je zo’n vergelijking niet echt maken.
Ik kan je gerust verklappen dat ik soms behoorlijk gefrustreerd ben geweest door allerlei zaken, maar om het nu een kleutertuin te noemen, dat is waarschijnlijk iets te sterk uitgedrukt. Het loopt in ieder geval niet altijd zoals je het zou willen. Maar dat is eigen aan Miniconomy natuurlijk.

Daar heb je helemaal gelijk in natuurlijk, dat brengt ons op het volgende onderwerp. Het ministerschap dat je hebt. Je bent nu Minister van Onderwijs met het nieuwe onderwijssysteem. Loopt dat tot nu toe zoals je zou willen?
Ja en nee. Enerzijds zijn er nog geen grote problemen geweest en ik kan me beroepen op een uitstekende examinator siemenrey, maar anderzijds is het aantal studenten nog erg laag en wilde het uploaden van de cursussen in de bibliotheek niet erg lukken, waardoor ik nu verplicht ben verkorte versies te schrijven. Dat neemt meer tijd in beslag dan ik op voorhand had gehoopt.

Aha, dus vooral het technische aspect van Miniconomy houdt een goede werking van het systeem tegen?
Dat klinkt natuurlijk nogal dom, maar de limiet per document ligt op 250KB en met PDF’s zit je nogal snel tegen die limiet, dus ik moet me beperken tot 1 of 2 bladzijden en geen afbeeldingen.

Ah, dus eigenlijk is het bibliotheeksysteem nogal verouderd, want 250KB, dat is niks natuurlijk. Ben je van plan om dit aan te kaarten bij de Federals?
Misschien wel. Ik ken zelf niet zo veel van servers en dergelijke, maar ik snap natuurlijk dat er een limiet is op het aantal KB dat je daar kan stockeren, dus waarschijnlijk wil Wouter voorkomen dat er te veel nutteloze grote bestanden in de bibliotheek worden geplaatst.

Is dat ook de reden dat The Miniconomist nog altijd in niet echt krantachtige vorm wordt afgedrukt?
We hebben het één ronde geprobeerd, maar dat was een totale mislukking. We hadden toen een wedstrijd uitgeschreven en we kregen toen redelijk wat suggesties. Wouter heeft de beste toen geïmplementeerd, maar het zag er werkelijk niet uit, zodat we snel weer zijn overgeschakeld naar de oude (en huidige) lay-out.

Wie besloot dat het er niet uitzag, de lezer of jijzelf en het team achter de TMC?
Wouter, enkele redactieleden en ikzelf. Het volledige team dus.

Waarom hebben jullie het toen niet voorgelegd aan de lezers?
Ik heb er geen screenshots van gemaakt (dat zou ik nu wel doen), maar ik kan je gerust zeggen: het zag er werkelijk niet uit. Het was verschrikkelijk onoverzichtelijk en helemaal niet zoals het prentje voorspiegelde. Iedereen wist onmiddellijk dat dit het niet was.

En er komt niet nog eens zo’n soort wedstrijd?
Ik weet niet hoeveel werk het vraagt om die nieuwe lay-out te implementeren, maar ik wil Wouter er niet mee lastig vallen wanneer het veel tijd vraagt. En de kans groot is dat het er weer niet uitziet natuurlijk.

Dus we moeten het maar doen met de huidige lay-out. Komt er binnenkort nog iets speciaals vanuit de The Miniconomist als we rekening houden met de komende handelsperiode?
Ik heb nog geen concrete ideeën uitgewerkt, maar het spreekt voor zich dat we er een speciale handelsperiode van gaan maken. Ik hoop dat er ook veel inwoners gaan schrijven, want zonder hen zullen de edities niet gemakkelijk gevuld raken natuurlijk. We kunnen vanuit de redactie niet alles alleen doen.

Dat kan ik beamen ja, want niet ieder redactielid heeft iedere week tijd natuurlijk. Hoe groot is de redactie eigenlijk? Want we weten eigenlijk maar weinig van de redactie als buitenstaander.
Het officiële redactieteam telt maximaal 10 leden (waaronder Federals), maar eigenlijk is de echt actieve groep redelijk beperkt. De laatste handelsperiodes is vooral COE een erg grote meerwaarde gebleken. Ook lindapinda86 blijft steeds trouw op post. En jij bent eigenlijk ook nog wel actief, dus bedankt daarvoor.

Graag gedaan. Ben je overigens nog van plan om een eind te maken aan je carrière als Hoofdredacteur, want je doet het namelijk al heel lang.
Aha, deze vraag verwachtte ik al. Ik wil zeker nog handelsperiode 100 als eindredacteur afmaken. Voor daarna sluit ik niets uit. Ik besef dat ik het al erg lang doe en misschien is het eens tijd voor een fris gezicht. In ieder geval, indien er een overdracht zou plaatsvinden, zal ik dat aan een rustig tempo doen, zodat de nieuwe eindredacteur zich kan inwerken.

Heb je zelf een favoriet om je op te volgen? Of maakt het je niet direct uit wie je opvolgt?
Ik heb geen enkele favoriet. De opvolger moet het gewoon goed doen, wie het ook is.

Je zou het dus ook niet erg vinden als jijzelf de opvolger niet mag kiezen?
Uiteraard niet. Ik ben geen alleenheerser over TMC. Uiteindelijk blijven de Federals mijn bazen, TMC is geen privé-initiatief.

Oké. Ik heb gehoord dat de huidige editie naar de drukker moet, dus we zullen het hier maar bij laten. Bedankt voor het interview.
Ook jij bedankt!

Graag gedaan. Succes met het drukken!