Cyberië in politieke crisis

Auteur: bonanza

Voor zij die dachten dat de Cyberische politiek deze handelsperiode een stille dood zou sterven, was de plotse aankondiging dat de leidende partij Liberaal Democraten (LiDe), die momenteel over een absolute meerderheid beschikt, er met onmiddellijke ingang mee zou stoppen, een totale verrassing.

Het was partijvoorzitter iamthebest4 die het nieuws van de ontbinding aankondigde. Liberaal Democraten, die in handelsperiode 74 werd opgericht door bonanza, was één van de meest recente succesvolle partijen van de laatste tientallen handelsperiodes. Samen met Lijst Joep Eerlijk (LJE) wisten ze de eerste periodes grote coalities te sluiten en de macht onder elkaar te verdelen. Na het opdoeken van LJE greep LiDe haast onmiddellijk de macht en wist ze sinds handelsperiode 96 elke keer met een absolute meerderheid te winnen. De andere partijen werden weggedrongen.

Daar komt nu dus een einde aan, hoewel LJE plots als een feniks weet te herrijzen uit haar assen. Verschillende politici spreken van een mediageil complot waarbij het opdoeken van LiDe moet dienen als de ultieme steun voor LJE. Vincent – Turner spreekt over Italië-achtige toestanden waarbij het steeds dezelfde politici zijn die in Cyberië de macht krijgen. Velen wijzen er namelijk op dat er haast geen verschil is in beleid tussen LJE en LiDe.

Partijvoorzitter iamthebest4 weigert om publiek commentaar te leveren op de opheffing van de partij, maar verschillende partijleden betwisten wel de stelling dat het hier gaat om een mediastunt. Zo lieten ze weten dat LiDe was uitgeblust na zoveel periodes aan de macht te zijn. Sinds handelsperiode 74 zit ze namelijk onafgebroken in de coalitie. De opheffing wordt gewijd aan een gebrek aan vernieuwende ideeën.

Het kan bijna niet tegengesproken worden dat er inderdaad een gebrek is aan politieke vernieuwing. Het Parlement was deze handelsperiode een vertoning van hoe het vooral niet moet. Verschillende dagen waren er niet eens voldoende Parlementsleden om een half Parlement te vullen. Het ergste is echter dat dat totaal niet viel te merken in het Parlement zelf. Er wordt al meer dan week geen zinnig woord meer gezegd, er is totaal geen discussie en tot op heden werden er alleen enkele wetsvoorstellen goedgekeurd die in het begin van de periode waren ingediend door Vincent – Turner, samen met stuart007 het enige Parlementslid dat al heel de periode zetelt.

Het is momenteel nog niet duidelijk of LJE verandering zal brengen in de inactieve mesthoop die het Parlement momenteel is, maar het is duidelijk dat LiDe haar conclusies heeft getrokken. Het is nu aan de overblijvende partijen om te zorgen voor een actiever Parlement, dat werkt waarvoor het betaald wordt. Of is de inactiviteit misschien te wijten aan het feit dat sinds geruime tijd duidelijk is dat Cyberië niet in staat zal zijn om haar medewerkers te betalen, Parlementsleden inclusief? Laten we hopen van niet. Het Parlement is immers al laag genoeg gezakt.