Het Wel en Wee van Nieuwe Winkels

Auteur: Rockenfeller

Deze handelsperiode is er door de Federals flink geëxperimenteerd met de winkels in het algemeen. Iedereen die voor het eerst inlogde, werd geconfronteerd met een volledig nieuwe lay-out wat betreft het bouwen van shops. Zo was er niet meer de normale ’40 hout – 10 steen – 1 glas – 1 kavel-combinatie’, maar kon er uit maar liefst 4 verschillende winkelsoorten gekozen worden, die allemaal verschillende vereisten hadden om gebouwd te kunnen worden.

Na een bijna volledige ronde, en alle winkelsoorten(op die rare marktkraam na) gebouwd te hebben, zal ik even de pro’s en con’s op een rijtje zetten. Dit berust allemaal uiteraard op eigen bevinding en staat niet garant voor de echte werking.

Pro’s:
Laat ik beginnen met de voordelen van de doorgevoerde vernieuwingen:
– Het marktkraam, die weliswaar maar 1 squst aan goederen kan opslaan, heeft enkel de kosten van 90 ish, dit is aanzienlijk goedkoper dan de normale 1 sq store, waardoor meer geld overblijft om in het begin van de periode de handel zo veel mogelijk te stimuleren. Daarnaast is de schuur ook geen verkeerde/onbetaalbare investering in het begin, met meer ruimte dan de marktkraam.
-Doordat er bij stenen winkels en megastores respectievelijk 2 en 4 wegkavels vereist zijn, zullen handelaars veel sneller naar zijstraten uit moeten wijken, hierdoor wordt ook effectief gebruik gemaakt van deze straten, waar ze in vorige handelsperiodes meestal alleen fungeerden als bouwprojecten van verveelde mayors met een te hoog budget.
-Bij stenen winkels en megastores zijn er veranderingen gebracht qua bouwmateriaal. Hierdoor wordt zowel de steenhandel als de electronica- en plastichandel beter gestimuleerd.

Con’s:
– Zoals de prijzen van zowel de marktkraam als de schuur vrij beperkt blijven, is de marketingfunctie van deze twee gebouwen ook zeer beperkt. Bij het marktkraam kunnen de producten nog wel getoond worden, maar bij de schuur is er geen mogelijkheid om vanaf de straat te zien wat er verkocht wordt binnen de vier houten muren. Dit kan zeer frustrerend werken op mensen die door een straat heen scrollen op zoek naar winkels met het gewilde product.(zeker als het product niet in de winkelnaam wordt vernoemd)
-Het tweede probleem is, dat als een handelaar er aan het begin van de periode niet bij is en een concurrerend product heeft, hij/zij een goede plek in de hoofdstraat op zijn respectievelijk haar buik kan schrijven. Dit omdat het allemaal pas echt overzichtelijk en fijn wordt bij het bouwen van een stenen winkel (de eerste winkel met kortingsplekken), maar voor een stenen winkel moet je minimaal 2 wegkavels naast elkaar hebben. De opkoop tactieken van menig handelaar zorgen ervoor dat dit binnen het uur vrijwel onmogelijk is, laat staan het vinden van ruimte voor een megastore ( 4 kavels!). Door deze achterstand zal een handelaar al snel vast blijven zitten aan zijn schuur met geringe mogelijkheden tot vullen terwijl zijn concurrent naast hem gloort met een winkel die al snel 67 keer zo groot is.

Uiteraard zijn er nog menig andere dingen die ik ben vergeten, of simpelweg niet vermeld heb wegens een agressieve vorm van terminale luiheid. Ik ben er echter van overtuigd dat jullie lezers ook veel van deze problemen of meevallers meegemaakt hebben gedurende de afgelopen drie weken, dus lijkt het mij verstandig jullie ook ruimte te geven voor eigen gedachtegangen.