De nieuwe shops

Auteur: goudie

Naar aanleiding van de verwijzing in het artikel van Torpedo 7 in de vorige editie van The Miniconomist zal ik hier een korte synthese geven in verband met de huidige problematiek.

Zijn de nieuwe shops een nieuwe uitdaging? Ja !

Zijn de nieuwe shops handiger dan de vorige ? Misschien, dit zal grotendeels afhangen van je productkeuze.

Zijn er fervente tegenstanders van veranderingen? Altijd!

De tophandelaars van Roebelarendsveen, waaronder de Alvarez-clan, zijn zelfs een handelsboycot begonnen omdat ze zich niet voldoende kunnen motiveren om in zulke moeilijke omstandigheden hun winkels op te bouwen. De clan neemt een houding aan die eigen is aan vakbonden en waarmee al menige sociale veranderingen bekomen zijn in het verleden.

Hoe komt het toch dat (zelfs) goede handelaars toch enorme problemen ondervinden met de nieuwe winkels? Allereerst heb je de dure kostprijs van een stenen winkel aangezien deze direct een oppervlakte van 10sq dient te bedragen (uitbreiden is immers niet meer mogelijk en de hoofdstraatkavels zijn schaars). Alleen handelen met schuurtjes is ook geen optie omdat de producten op deze manier niet zichtbaar zijn in het straatbeeld. Dit is ook enorm nefast voor kleinere spelers en zorgt ervoor dat hun start en economische ontwikkeling sterk afgeremd blijft.

Voor zij die enige ambitie in de eindrankings hebben, weten we ook dat interstedelijke handel een must is. Het bekomen van twee aaneengrenzende straatkavels in een andere stad blijkt een vaak pijnlijke zoektocht te zijn en soms zelfs een utopie. Enkele oplossingen werden hiervoor al geopperd zoals het automatisch terug aanbieden van straatkavels tegen 90 I-shell indien deze 24 uur lang zonder bebouwen in het bezit zijn. Een andere oplossing betreft de zijstraten aan belang te laten winnen. Dit kan door te zorgen dat straten maximum 10 loten lang kunnen, maar heeft dan weer als nadeel dat een doolhof-gevoel kan ontstaan bij spelers door de wirwar aan straten. Hiernaast kunnen we ook opperen om langere hoofdstraten te maken bij aanvang van het spel of de mogelijkheid te bieden aan burgemeesters om hun hoofdstraat uit te breiden (al dan niet met een extra kostprijs).

Tot slot blijft het uiteraard een leuke uitdaging, ook voor grote handelaars, om die gigantische Megastore te bouwen. De voldoening bij het aanschouwen van dat enorme gebouw zal alleen maar groter zijn indien er voldoende obstakels waren onderweg.

Tijdens meeting stonden zowel Federal Coordinator als Wouter beide zeer open ten opzichte van suggesties. Indien je deze verandering echt zo problematisch vindt, gelieve dan met concretere ideeën te komen en deze in de Ideeën-club te posten. De implementatie hiervan kan echter wel enkele rondes duren dus geduld blijft een noodzakelijkheid.