De verkiezingen

Auteur: grondstoffenman

Cyberië kent deze verkiezingsronde een gigantisch aantal nieuwe partijen. Wat zijn deze partijen en wat willen de (meestal een- of tweemans) fracties bereiken in het Parlement? Wat zijn de grote veranderingen in de grote partijen en een vooruitblik op de mogelijke uitslag.

Bij de winnaar van de afgelopen verkiezingen, Lijst Joep Eerlijk, valt een ding erg op. De grote namen uit de partij staan niet op de verkiesbare lijst. Een van de oorzaken zou mogelijk het verharden van het taalgebruik zijn, aangezien Lijst Joep Eerlijk bekend staat om zijn gedegenheid. Een andere mogelijkheid zou de val van het Kabinet halverwege de ronde kunnen zijn, De Partij van de Toekomst besloot er na het ontslag van president Car-Dealertje mee op te houden. Mijn voorspelling is dat Lijst Joep Eerlijk zal dalen van 4 naar 3 zetels in het Parlement.

De Gouden Munt kwam vorige verkiezingen maar 1 stem tekort ten opzichte van Lijst Joep Eerlijk. Lijst Joep Eerlijk besloot echter het Kabinet aan te vullen met de 2 zetels van de Partij van de Toekomst. Wat hierop volgde was een periode van hevige oppositie. Na de val van het Kabinet zag partijvoorzitter martijn5 zijn kans schoon en wist hij Arjanisme in het Presidentszadeltje te zetten. De Gouden Munt kreeg afgelopen rondes echter veel kritiek wegens het groffe taalgebruik wat ze “krachttermen” noemen. Ik denk dat De Gouden Munt de grootste partij zal worden met 4 zetels.

De andere partij van het Kabinet aan het begin van de ronde was de Partij van de Toekomst. President Car-Dealertje moest echter werken met 3 ministers van Lijst Joep Eerlijk, wat geen langdurige samenwerking was. Car-Dealertje had een Lijst Joep Eerlijk’er aangesteld als Vice-President en zag geen heil maar in een volledig Kabinet van die partij, gevolg: het Kabinet viel. Echter lijkt de sfeer, ondanks sommige aftakking, binnen de partij goed en verwacht ik dat de Partij van de Toekomst alsnog nipt 2 zetels binnen sleept.

Sterk Cyberië was een partij die het afgelopen ronde grotendeels zonder Parlementslid moest doen. Als er een parlementslid was, was deze het meestal voor het grootste deel eens met De Gouden Munt. Partijvoorzitter Rednax was, net zoals partijvoorzitter van De Gouden Munt martijn5, deze ronde mayor. Het is te hopen voor Sterk Cyberië dat Rednax volgende ronde de partij weer op de kaart kan zetten, aangezien het aantal leden van de partij op 3 is blijven steken. Ik verwacht dat de naam Sterk Cyberië nog 1 zetel kan geven.

De Kabouterbeweging is een nieuwe partij in de politiek deze ronde. Met de slogan “stem louter kabouter” proberen ze de stemmers op hen te laten stemmen. Ze propageren zichzelf in de club affluenza waar lid Ron Steven een lange monoloog schreef over alle fouten in het wetboek. Zowel voor Digitalië als Cyberië is er een alternatief kabouter-wetboek. Mijn verwachting is dat de kabouterbeweging samen met de Klein Handels Partij gaat strijden voor de laatste zetel.

De Kleinhandels Partij is een partij in opbouw zou je kunnen zeggen. De standpunten zijn nog niet zeer duidelijk, maar de enige verkiesbare persoon, A Lontra, is voor de meeste spelers een bekende naam. In de wandelgangen gaan de geruchten al van enkele (kleinere) namen die interesse zouden hebben in de partij. Het is voor A Lontra te hopen dat het de Kleinhandels Partij lukt een zetel te bemachtigen.

Vanuit Digitalië is er deze ronde ook een partij naar Cyberië gekomen. Digitaliaans Belang van COE moet ervoor gaan zorgen dat wij in Cyberië de Digitaliaanse speler niet vergeten. Het is echter de vraag of Cyberië dat wel wil, aangezien veel andere partijen de veiligheid juist willen verbeteren. Ik denk dat COE z’n eenmanspartij met lege handen achterblijft.

Lijst The Eye is vlak voor de verkiezingen opgericht door The Eye. De standpunten zijn dan ook totaal niet duidelijk en het is voor The Eye te hopen dat er vooral op naam gestemd gaat worden. Ik houd het op 0 zetels.

Pim-G was deze ronde maar liefst lid van 3 partijen. Hij begon bij Lijst Joep Eerlijk, ging daarna naar de Partij voor de Toekomst en splitste zich vlak voor de verkiezingen af als Trots Op Cyberië. ZIjn partij wil onder andere zorgen voor “het gevoel van het oude Cyberië”, “betere veiligheid” en “de juiste mensen op de juiste plaats”. Via zijn publieke partijclub heeft hij geprobeerd de kiezers over te halen. Ik denk echter dat dat niet genoeg gelukt is en dat Trots Op Cyberië Rita Verdonk’s Trots op Nederland achterna gaat met 0 zetels.

Volgens mijn voorspellingen zouden de partijen dan dus als volgt uit de verkiezingen komen.
De Gouden Munt: 4
Lijst Joep Eerlijk: 3
Partij voor de Toekomst: 2
Sterk Cyberië: 1
Klein Handels Partij/ Kabouter Beweging : 1

Het is voor De Gouden Munt hopen dat of zij, of Sterk Cyberië een zetel meer kan behalen zodat ze samen een meerderheidskabinet kunnen vormen. Anders verwacht ik een minderheidskabinet van De Gouden Munt zoals in de tweede periode van afgelopen handelsronde.
Iedereen een fijne (politieke) ronde toegewenst!