Zwollarse bostijger als kuddedier

Auteur: grondstoffenman

Het kan u zeker niet ontgaan zijn dat Zwollar de laatste rondes is omgetoverd van gehucht naar een echte primate city. Op moment van schrijven telt Zwollar 110 actieve inwoners, waarbij het de traditionele grote internationale steden Ibisha, Centropolis en Eurodam ver achter zich laat.

Om een verklaring te vinden voor deze zekere revolutie zou men terug kunnen gaan naar ronde 103. Een actieve groep van wat minder bekende handelaren wist door middel van samenwerking flinke concurrentie aan te gaan met Eurodam. Dit systeem van samenwerking in plaats van concurrentie kon echter niet onopgemerkt blijven bij de wat bekendere handelaren, die zorgde voor de definitieve doorbraak en groei van Zwollar als handelsstad.

Deze verklaring verklaard echter niet waarom het grotendeels inwoners van Eurodam zijn die de groei van Zwollar aan het begin mogelijk hebben gemaakt. Een andere verklaring is daarom eentje waarvoor we terug moeten naar ronde 100. Een langslepend conflict tussen de politieke partijen LJE en DGM zorgde ervoor dat er veel emigranten waren die richting Virtua of Ibisha vertrokken. Precies tegen de tijd dat vele van hen weer terug keerde richting Cyberië, zette Zwollar zichzelf op de kaart. Doordat de relaties tussen de handelaren daar onderling nog een stuk socialer waren kozen daarom veel van deze teruggekeerde immigranten voor het toen economisch sterker wordende Zwollar.

Feit is echter dat in de huidige ronde Zwollar niet alleen is opgevallen bij de sociale handelaar, maar ook door de handelaar die enkel gaat voor pure eigen gewin. Waarom kozen deze mensen ervoor om richting Zwollar te verhuizen, en niet om hun eigen stad economisch weer sterk te maken? Een mogelijkheid is om dit puur op luiheid af te schuiven. “het gaat daar goed, dus daar gaan we heen”. Dat zouden we echter prima kunnen uitleggen met een andere reden. Zelfs bij Miniconomy zijn de mensen kuddedieren geworden.

Betekent deze overload aan handelaren en de nieuwe ikke-mentaliteit dan direct de ondergang voor Zwollar? Misschien niet de ondergang van Zwollar als grootste handelsstad, maar een groot deel van de Zwollarse idealen zijn wel al verloren gegaan. Tot mijn spijt moet ik constateren dat ook in het huidige Zwollar de kleine handelaren lekker worden ingesloten door de ervaren spelers die als volgt de hele ronde niet kunnen handelen. Van respect naar de grondleggers van wat Zwollar groot heeft gemaakt is ook weinig te merken. Die worden netjes tegengewerkt zodat ze geen kans meer hebben op een mooie eindpositie.

Wat ik ga doen? Wachten, wachten en nog eens wachten, wachten totdat er weer een groep van sociale handelaren komt die samen met mij aan een Zwollar 2.0 willen bouwen.