Parlement verkleint!

Auteur: Mr Geld

Dinsdag 5 februari is officieel bekend geworden dat het Cyberische Parlement vóór een verkleining van het Parlement van 11 naar 9 zetels is. Met een zeer ruime meerderheid is de wet aangenomen die ervoor moet zorgen dat er slechts negen leden in het Parlement kunnen zetelen. Volgens LJE-leider Ralgon zal dit tot verhoging van de activiteit, betrokkenheid en motivatie in de politiek leiden.

Al vele handelsperiodes ligt het plan klaar, maar door het zetelverlies van de Kleine Handels Partij (KHP) kan het nu eindelijk uitgevoerd worden. De afgelopen periodes heeft KHP, met in het bijzonder A Lontra, zich sterk uitgesproken tegen een verkleining van het Parlement. De toenmalige coalitiepartner van de partijen Lijst Joep Eerlijk en Nieuwe Democratie heeft altijd praktisch haar veto gebruikt tegen dit voorstel. Nu de partij zetelverlies heeft geleden en niet langer als coalitiepartner nodig is, verloor de partij veel van haar invloed en President Ralgon maakte hier slim gebruik van.

Allereerst voerde hij een grondwetswijziging door, waarin stond dat een grondwetswijziging ten minste steun van 75% van het Parlement nodig heeft. Gezien niemand hier iets tegen kon hebben (er veranderde immers niets), werd deze wet aangenomen met steun van 9 Parlementsleden tegen 0, het minimum wat nodig is voor een grondwetswijzing volgens de wet.

Daarna gaf hij de daadwerkelijke wetswijzing op voor stemming, waardoor het Parlement teruggebracht werd naar 9 zetels. Hiervoor hoefden slechts 6 Parlementsleden vóór te zijn, omdat het een wijziging is van de ‘gewone’ wet. Deze wijziging werd aangenomen met een royale meerderheid van 7 tegen 1. Hoogstwaarschijnlijk was A Lontra de enige tegenstemmer.

Zo heeft President Ralgon de verkleining van het Parlement erdoorheen gekregen en zal men het volgende handelsperiode met negen volksvertegenwoordigers moeten doen. Volgens velen zal dit een uiterst positieve aanpassing zijn en zal het resulteren in meer activiteit en is het een zeer effectieve korte-termijnoplossing is voor het activiteitsprobleem dat de Cyberische politiek al lang, lang, lang kwelt. Volgens anderen zal dit er alleen maar toe leiden dat het Parlement een elitaire club wordt.

We zullen zien wat er gebeurt en we zullen zeker zien wie er gelijk heeft of dat misschien niemand gelijk heeft.