Terug van weggeweest

Auteur: koen stolk

Hoi, ik ben koen stolk, die handelaar die af en toe weer eens terugkomt in Cyberië om te kijken hoe het ervoor staat met het land. Leuk, denk je? Nou ja, op zich wel. Het is leuk om te zien dat mensen nog steeds zoveel tijd besteden aan het handelen van hun producten. Het is leuk om te zien dat er nog steeds dezelfde die-hards cyberiërs te vinden zijn, en het is leuk dat er af en toe wat nieuwe handelaren bijkomen, of even komen kijken, en het is leuk om te handelen.

Maar het is anders. Elke keer dat ik kom kijken zijn er dingen veranderd. Wat was het deze keer? Voor de rijke handelaren zijn de privileges, of credits, veranderd. Vraag me niet hoe, ik heb nooit genoeg ISH om me een rijke handelaar te noemen.

Daarnaast heeft Cyberië last van verdwijnende handelaren. Zo waren er twee weken geleden vier mensen die een MV hadden opgericht om als taxi te fungeren. Voordelen voor de gemiddelde toerist die eens lekker rond wil rijden natuurlijk. Nu, zeven dagen later, is van deze vier nog maar één handelaar actief in het vervoeren van personen. Van de andere drie is geen enkel spoor.

Daarnaast bouw ik, als steenhandelaar, op verschillende mensen. Vaste hout- schep- en ovenleveranciers zijn dan ook erg belangrijk. Maar hier gebeurde hetzelfde als bij de taxi’s. De mensen verwijden van de aardbodem. En je kunt mij niet vertellen dat ze te weinig winst maken. Na een snelle berekening was ik erachter dat ze 90 ISH per oven verdienen. Ikzelf verslijt tien van deze apparaten per dag. Daarnaast komen toeristen meer langs bij een winkel dan ik. Geld stroomt wel binnen. Maar toch gaan ze weg, wat gaat er dan mis? Don’t ask me!

Het laatste wat mij opviel was dat ik, als arme handelaar zonder privileges, niet meer dan zes kavels aan de weg mag hebben van de overheid. Deze mogelijkheid is alleen voor de rijkeren van ons land beschikbaar. Iets wat jammer is, want voor de nieuwe winkels (ik wil daar niet dieper over in gaan) heb je als serieuze handelaar toch al snel twee kavels per winkel nodig. En een huis om in te wonen natuurlijk. Daarnaast kan in niet beginnen met een grote winkel. Eindstand: drie winkels in totaal, twee in mijn eigen stad, en één in een andere stad. Jammer, maar helaas: voor mij zit het kampioenschap er niet in. Ik voel mij enigszins beperkt in mijn mogelijkheden.

Oh, nog even een ander puntje. Burgemeesters mogen nu ook handelen. Wat leuk! Resultaat: een burgemeester die veel meer online is omdat hij zijn eigen zaakjes ook nog op orde moet hebben. Natuurlijk, deze mensen hebben een voordeel omdat ze zichzelf kunnen helpen met de exports, maar ik denk dat de conclusie ook kan zijn dat het voor de stad alleen maar goed is dat de burgemeester meer te doen heeft dan alleen exports plaatsen en parkjes bouwen!

Gelukkig zijn er ook altijd stabiele factoren in Cyberië: Er zijn altijd een paar mensen die markten proberen te verpesten of doorbreken, er zijn altijd Federals om over te zeuren, er zijn altijd speculaties over aandelen die werkelijk nergens op slaan, er zijn altijd kansloze gesprekken met elkaar puur om de tijd te doden, er is altijd geen handel meer in de laatste week en ik kom altijd weer terug…