Gij zult niet handelen

Auteur: The Minic

Gij zult niet handelen met aankopen gedaan voor aanvang van de handelsperiode. Regel 1.3 uit het handboek voor burgemeesters lijkt op dit moment het beste op deze manier te worden omschreven. Hoewel nog niet helemaal duidelijk is met welke reden bepaalde burgemeesters zijn verboden nog verder te handelen, is wel duidelijk dat de focus ligt op het moment van aankoop van kavels.

Zo heeft Miquel Alvarez, burgemeester van Roebelarendsveen, een aantal kavels gekocht om deze door te verkopen aan een lokale houthandelaar, om er op die manier voor te zorgen dat de houthandelaar geen fortuin kwijt zou zijn aan benzinekosten. Benzine die waarschijnlijk niet uit Roebelarendsveen zou komen, omdat de olieopbrengsten er onvoldoende zijn om met Kronenburgse handelaren te concurreren. Om zijn exacte woorden te citeren:

“Roebelarendsveen is geen oliestaat, dus alles wat veel benzine kost is ten nadele van Roebelarendsveen en ten voordele van steden die wel ruim in het olie zitten. Hout is een handelsartikel wat gezien handelsomloop en omvang(/ruimte) veel olie kost. (En erg veel nodig is Roebelarendsveen, gezien 1 ijzer al 5 hout nodig heeft en Roebelarendsveen een ertsstaat is). Vanuit dit oogpunt, heb ik de kavels die het dichtste bij het middelpunt lagen opgekocht om door te verkopen aan de houthandelaar. Ik heb dit netjes gemeld in het gemeentehuis voordat de ronde begon, zodat iedereen kon meedingen naar dit stedelijk voordeel om geen personen voor te trekken.”

Alerte handelaar martijn5 wees voor aanvang van de handelsperiode al op de risico’s, maar de burgemeester besloot de kans te wagen, wetende dat er mogelijk gevolgen zouden zijn: “Het is een grijsgebied, die ik wil betreden ten faveure van de stad Roebelarendsveen en niet specifiek 1 handelaar (immers iedere handelaar kan zijn eigen keuze maken om hout te gaan handelen of niet)”. Misgegokt dus, en een onsportief verliezen: “Ik ben het dus totaal niet eens met deze “uitspraak” dus ik handel gewoon verder. En ik zie eventueel wel een rechtszaak tegen mij verschijnen.”

Dat het ook wat ingewikkelder kan, bewijst burgemeester van Centropolis natcha12. Hij heeft voor aanvang van de ronde een kavel naast een weg gekocht om daar later een zijstraat op te bouwen, maar later bleek deze kavel niet meer nodig. In plaats van de kavel te verkopen (wat niet had gemogen) besloot hij van de kavel klei te graven. Ook dit valt echter onder de regel niet handelen met aankopen gedaan voor aanvang van de ronde. Gevolg: een handelsverbod voor de rest van de handelsperiode.

Ook burgemeester van Zwollar ik_zwollartje heeft een dergelijk verbod gekregen. De achterliggende reden is bij het ter perse gaan van deze krant helaas nog onbekend.

Geconcludeerd kan worden dat de regel dat er voor de ronde niet gehandeld mag worden, zoals het heel algemeen staat omschreven in het handboek voor burgemeesters, ook geldt voor handelen na aanvang van de handelsperiode met goederen die gekocht zijn voorafgaand aan de handelsperiode. Zoals met iedere regel, is daar een grijs gebied in te onderkennen. Wat bijvoorbeeld met een havenkavel die bij opbod wordt verkocht aan de hoogste bieder? Dergelijke kavels zijn gangbaar aangekocht voorafgaand aan de aanvang van een periode. Of wat te denken van het aanleggen van een park op een kavel gekocht voor aanvang van de periode, waarna daar omheen wordt gegraven door de burgemeester? En wat te doen met de benzine die voor aanvang van de periode wordt gegeven, en het startsaldo?

Uiteraard is daar weer een onderscheid in lichtgrijs en donkergrijs in te maken, maar dat de communicatie hieromtrent eerder en beter had gekund, kan wel worden gesteld. Soms van de burgemeester zelf, zoals in het geval van Miquel Alvarez, die wist dat hij in een grijs gebied zat, maar soms ook vanuit Federal Government zelf, omdat de letterlijke bepaling van artikel 1.3 van het handboek voor burgemeesters wel erg ver wordt gerekt en de toepassing niet direct gedestilleerd kan worden uit de letter van de regel.

Een voorstel voor een toevoeging aan de bestaande regel: Burgemeesters zijn toegestaan te handelen, maar geen handelsactiviteiten mogen ondernomen worden voor aanvang van de ronde. Dit is inclusief, doch niet uitsluitend: het kopen van goederen, het kopen van kavels voor ander dan stedelijk gebruik, het produceren van goederen, skills nemen en exporteren. Alle aankopen die voor aanvang van de ronde worden gedaan, mogen nadien niet voor handelsdoeleinden worden gebruikt.