Zoals het klokje thuis tikt

Auteur: The Minic

De High Council is één van de meest recente veranderingen in het politieke landschap van de Federatie, samen met de Federal Union. Beiden zijn nog niet echt volledig geïntegreerd in het politieke landschap en het is zeer de vraag of dat ooit zal gebeuren. Dat het vitale onderdelen zijn geworden van datzelfde landschap, wordt te gemakkelijk onderkent.

Het politieke landschap is echter een divers landschap. Het is daarom dat alle leiders, van alle landen, op gelijkwaardige basis, zetelen in de Federal Union. Idealiter zou de High Council ook een afspiegeling zijn van de Federatie, omdat hun adviezen niet bij de landsgrenzen ophouden.

We leven echter helaas niet in die ideale wereld. Net zoals de echte wereld kent de Federatie haar gebreken en haar beperkingen. Die proberen we met z’n allen zo veel als mogelijk op te heffen of zo klein mogelijk te houden, maar de gebreken en beperkingen zullen altijd blijven bestaat. Vorige handelsperiode, maar ook deze handelsperiode, heeft Andoversr kritiek op de samenstelling van de High Council. Kern van het argument: met alleen maar Cyberiërs in de Council kan het nooit het belang van de hele Federatie dienen.

De voorstanders van die stelling zijn waarschijnlijk even talrijk als de tegenstanders, en het enige verschil zal de woonplaats zijn van de voor- en tegenstanders. De voorstanders hebben recent echter wel een argument erbij gekregen: de keuze voor de voorzitter van het International Court. De drie Cyberische leden van de Council kozen namelijk een Cyberiër voor deze taak: gelaarsdekat1.

Toegegeven, ik ben recentelijk niet in Virtua of Ibisha geweest en weet daarom niet precies wie daar momenteel actief zijn. Hetzelfde geldt voor Digitalië overigens. Dat gelaarsdekat1 de enige geschikte kandidaat van de Federatie was, laat zich echter sterk betwijfelen.

Dat de leden van de Council dat zo zien, is overigens logisch: voor zover na te gaan hebben de leden bonanza en Rednax al een hele tijd niet meer gewoond in het buitenland, en heeft alleen Tresias Aegirsson recent een uitsapje gemaakt naar Digitalië. Zonder succes overigens, gezien het eindsaldo van nihil. Als je lang ergens niet bent geweest, vergeet je wie er wonen, wat ze doen en hoe actief ze zijn. Ga maar na: wie zitten er in het dagelijks bestuur van Andorra, en wie is momenteel burgemeester van Zagreb? De naam van de burgemeester van je eigen stad, en enkele Nederlandse of Belgische politici ken je vast wel bij naam en functie.

De keuze voor iemand dicht bij huis is dus uitermate logisch: je hebt vertrouwen in personen die je goed kent, en minder in diegenen die je minder goed kent. De Council heeft minder contact met inwoners uit Virtua en Ibisha en daarom ook minder vertrouwen. Onbekend maakt onbemind, zeggen ze wel eens.

Dat overigens alle leden van de High Council zich betrokken voelen bij de hele Federatie, hoeft niet in twijfel getrokken te worden. Er is echter een reden dat een Nederlandse burgemeester moet wonen in de gemeente waarvoor hij is aangesteld. Je bent namelijk nog altijd het meest betrokken in de stad of land waarin je woont. Volkomen logisch ook, want daarin heb je zelf het grootste belang.