Ijzer?

Auteur: Mr Geld

Iedere Cyberiƫr heeft het inmiddels wel gemerkt, of je nu handelt of niet. Veel van onze Digitaliaanse lezers zullen het ongetwijfeld ook meegekregen hebben: de ijzerprijs ligt ongekend hoog, met alle gevolgen van dien.

Hoewel het natuurlijk ook voordelen met zich mee heeft gebracht: het eerste mysterieuze product is voor Roebelarendsveen en we hebben bijna zeker weer een Cyberische rondewinnaar, heeft de hoge ijzerprijs ook veel mensen gedupeerd. De handelaar die deze situatie zo lang heeft volgehouden is gelaarsdekat1, zonder twijfel de grootste actieve handelaar van Miniconomy, op jacht naar de gloednieuwe status: Master of Industry. De kans dat hij weer iets dichter bij deze status komt, groeit sterk, een teken daarvoor lijkt de omzetstatistieken van vorige week, waaruit bleek dat hij een omzet behaald had van bijna 446.000 ISH. Even leek het erop dat Veyron, ook een zeer ervaren handelaar, die recentelijk teruggekeerd is, de prijs omlaag zou dwingen. In zekere zin was dat ook wel zo: de prijs daalde tot 14,18 ISH.
Een interessant interview met Veyron:
Wat vind je ervan dat Refund, een Virtuaan, de ijzerhandel probeert over te nemen?
– Wel grappig, ik had al verwacht dat dit zou gebeuren, want de prijzen zijn inderdaad hoog.
Denk je dat nu de ijzerprijzen omlaag zullen gaan?
– Nou, eigenlijk niet. Dit klinkt vreemd, maar Refund is te laat begonnen met de verkoop van ijzer. Ik heb mijn vaste klanten en die kunnen voor een mooier prijsje krijgen dan bij Refund.
Waarom, denk je, waren de prijzen in eerste instantie al zo hoog?
– Da’s simpel: een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar ijzer is zeer hoog, maar kijk naar hoeveel ijzerhandelaren je hebt. Alleen GK1 en ik. We zijn ervoor om winst te maken en zonder concurrentie is dat wel erg makkelijk.
Nou moet ik er wel bij zeggen dat het voor me een tijdje geleden is, dus deze ronde doe ik het meer voor de fun.
De vraag die bij veel mensen opkwam is wel waarom jij je prijzen niet verlaagde. Was dat vanwege het feit dat je het voor de fun deed?
– Ik ben een tijd weggeweest en er is een hoop veranderd. Om alles opnieuw uit te proberen heb ik geld nodig, dus dat de ijzerprijs hoog stond, was ook gunstig voor mij en ik kon er ook voor zorgen dat mijn stadsgenoten een graantje mee konden pikken. Ik denk ook dat we deze periode een paar bewoners uit Zwollar in de top-20 kunnen verwachten.
Zoals je al zei komen er waarschijnlijk veel Cyberische spelers in de top-20, uit Kronenburg en Roebelarendsveen hoor ik namelijk dezelfde geluiden. Hoe denk je dat dat komt? Denk je dat de ijzerprijs er iets mee te maken heeft?
– Nou, veel heb ik niet gezegd, maar in ieder geval meer dan de vorige periode. IJzer maken doe je niet alleen: je hebt ovens, scheppen en hout nodig. Als je veel ijzer verkoopt, dan hebben anderen daar ook profijt van, vooral als je goed samenwerkt met vaste leveranciers.
Van wie verwacht je dat die de 114e ronde van Miniconomy zal winnen?
– Ik verwacht GK1, maar ik weet het niet zeker. Hij heeft immers het 1ste mystery product gemaakt, maar zonder de andere 9 in 9 andere steden is het niks waard. Desondanks denk ik dat hij deze periode wel gaat winnen, mede door de hoogte van de ijzerprijs.
Heel erg bedankt voor je tijd!
– Graag gedaan en succes.