Criminaliteit gaat internationaal

Auteur: bonanza

Vorige handelsperiode verscheen er een artikel in de eerste editie van deze krant met enkele opmerkelijke details over de criminaliteit in de Federatie. Dit nieuwe artikel breidt daar een vervolg aan met één opmerkelijk verschil. Daar waar het eerdere artikel handelde over de periode voordat er havens waren (en de criminaliteit zich dus beperkte tot het eigen land van elke crimineel), behandelt dit artikel de criminaliteitsstatistieken van de periode na de aanleg van havens, wanneer criminelen zich dus vrij kunnen begeven in heel de Federatie. De grote vraag die gesteld kan worden is of de criminaliteit in elk land afzonderlijk is toe- of afgenomen als gevolg van de internationalisering van criminaliteit.

Het heeft heel wat moeite gekost om de grote hoeveelheid data waarop beslag gelegd kon worden te analyseren, maar de resultaten zijn wel uiterst interessant. Belangrijk om te onthouden is dat het vorige artikel handelde over de eerste 4 dagen van de handelsperiode, terwijl dit artikel de daaropvolgende 17 dagen bekijkt.

Een explosief kantje

Net zoals vorige keer vatten we aan met bommen. Tijdens de eerste 4 dagen werden er in totaal 12 bommen geplaatst, tijdens de 17 daaropvolgende dagen kwamen er nog eens 128 bommen bij. De 3 bommen per dag die de Federatie dus de eerste 4 dagen te verwerken kreeg, zijn niets in vergelijking met de gemiddeld 7,5 bommen gedurende de resterende handelsperiode. Dit is een stijging van meer dan 100%! Ook de succesgraad is gevoelig gestegen. Daar waar de bommenleggers de eerste 4 dagen in 50% van de gevallen werden opgepakt, slaagden ze er daarna in om de pakkans te laten dalen tot 30%. De boetes die de criminelen opliepen, leverden 21.000 ISH op aan de nationale schatkisten.

Een houten kop

Iemand met een plank op het hoofd slaan blijkt geen groot succes te zijn. Slechts 10 keer werd het toegepast en de daders werden in 50% van de gevallen gevat door de politie.

Handen uit m’n zakken!

Criminelen houden dus niet graag hout vast, maar gladde handjes hebben ze wel. Maar liefst 882 berovingen vonden er plaats in de Federatie. Tijdens de eerste 4 dagen waren er gemiddeld zo’n 39 berovingen per dag, terwijl dit de rest van de handelsperiode gestegen is tot gemiddeld 52 per dag! Dit kostte de criminelen 226.525 ISH aan boetes, terwijl het hen 148.370 ISH opleverde. Oftewel, het kostte hen bijna 1,5 keer meer dan het beroven opbracht. De pakkans is iets gestegen van 43% naar 49%.

Interessant wordt het als er gekeken wordt naar hoe elk land afzonderlijk ‘presteert’. In Ibisha werd de eerste 4 dagen helemaal niemand beroofd. Ook tijdens de daaropvolgende 17 dagen bleef het aantal berovingen beperkt tot 22 (6% van het totaal aantal berovingen). Opvallend aan Ibisha is dat het land de laagste pakkans heeft (in slechts 32% van de gevallen werd de dader opgepakt) en is ook de winst/verlies-verhouding het grootste. Voor elke ISH die de crimineel aan boetes betaalde, kon hij of zij 1,6 ISH recupereren van zijn slachtoffer. Ibisha was dus een lucratieve markt voor berovingen.

In Digitalië is iets zeer vreemds gebeurd. Daar waar in het begin van de handelsperiode ongeveer 70% van alle berovingen plaatsvond, was de pakkans van 42% ook het laagste. Dat hele verhaal is omgedraaid. In Digitalië vond nog slechts 13,6% van de berovingen plaats en de pakkans was met 57% ook de hoogste van alle landen! Vermoedelijk zat de aanstelling van heel wat officers hier voor iets tussen. Echter, door de lage boetes voor criminaliteit, hield de berover in Digitalië voor elke ISH die hij uitgaf aan boetes nog steeds een goede 1,3 ISH over. Hij maakte dus nog steeds winst.

Als je vorige handelsperiode veilig wilde zijn, was Virtua de place to be. Daar waar ze de eerste dagen af te rekenen kregen met 30% van de berovingen, daalde dat na het opstarten van havens tot 10%. Ook de pakkans steeg gevoelig van 43% naar 50%. Bovendien is Virtua voor de berover ook de slechtste locatie om toe te slaan, aangezien hij voor elke ISH die hij betaalt aan boetes, slechts 0,25 ISH kan recupereren van slachtoffers.

Cyberië was het zieke broertje van de klas en had duidelijk het meeste te lijden onder de internationalisering als het over criminaliteit gaat. De eerste 4 dagen kreeg Cyberië te maken met welgeteld 2% van de berovingen in de Federatie. Na de bouw van de havens explodeerde dit tot 70%! In absolute cijfers een stijging van maar liefst 2000%! De Cyberische officers wisten in 48% van de gevallen de dader op te pakken en de boetebedragen (500 ISH) zorgden er bovendien voor dat de crimineel net iets minder overhield dan hij moest betalen. Voor elke ISH die hij ophoestte aan boetes, recupereerde hij slechts 0,7 ISH.

Beroven loonde dus niet in Cyberië en Virtua, maar was wel lucratief in Ibisha en Digitalië. In Digitalië en Virtua daalde het aantal berovingen gevoelig, terwijl dat in Ibisha en met name in Cyberië zeer sterk toenam. In Ibisha wisten de officers het minste aantal daders bij de lurven te grijpen, terwijl Digitalië en Virtua hun pakkans net wisten te verhogen.

Cyberië Voor havens Na havens % verschil
Aantal berovingen per dag

0,75

35,7

4760%

Pakkans

67%

48%

-19%

Recuperatie per 1 ISH boete

0,7 ISH

Digitalië Voor havens Na havens % verschil
Aantal berovingen per dag

26,75

8,18

-70%

Pakkans

42%

57%

15%

Recuperatie per 1 ISH boete

1,3 ISH

Ibisha Voor havens Na havens % verschil
Aantal berovingen per dag

0

1,3

N/A

Pakkans

32%

N/A

Recuperatie per 1 ISH boete

1,6 ISH

Virtua Voor havens Na havens % verschil
Aantal berovingen per dag

11,25

6,7

-41%

Pakkans

43%

50%

7%

Recuperatie per 1 ISH boete

0,25 ISH

Een gekrui(d/t) geschenk

Ondanks de dramatische daling van het aantal berovingen in Digitalië, blijven onze schietgrage inwoners hun bijnaam toch nog eer aan doen. Hoewel het gemiddeld aantal schietincidenten in de Federatie per dag daalde van 42 naar 26, werd 58% van de schoten nog steeds gelost op Digitaliaans grondgebied (gedaald van 72% gedurende de eerste 4 dagen). Dit valt vermoedelijk te verklaren door het hoge aantal Digitalianen dat de eerste 100 uur het loodje legde. Voor de Federatie in z’n geheel zijn de cijfers voor schieten dus niet rooskleuriger geworden. Het aantal schietincidenten daalde en ook de pakkans is gestegen van 35% naar 42%.

De statistieken liegen niet. Digitalië en Ibisha wisten het gemiddeld aantal schietincidenten per dag meer dan te halveren op hun grondgebied sinds de opening van de havens (Digitalië daalt van 30 naar 15, Ibisha van 6,5 naar 2,2), terwijl dat van Cyberië en Virtua bijna verdubbelde (het aantal schietincidenten van Cyberië stijgt van 5,5 tot 7,8 en Virtua van 0 naar 1). Ook de pakkans vertoont een opvallende tendens. Ibisha had veruit de meest efficiënte veiligheidsdienst, want de pakkans ligt er haast dubbel zo hoog als het gemiddelde (66%). Cyberië, Digitalië en Virtua vertrekken allen van ongeveer dezelfde pakkans tijdens de eerste 4 dagen (schommelend tussen de 26 en 32%), maar Digitalië, dat heel wat officers had aangenomen, weet de pakkans te laten stijgen tot 43%, terwijl Virtua en Cyberië amper verbetering laten optekenen. Een goed veiligheidsbeleid kan de pakkans dus effectief gevoelig verhogen.

De hoge pakkans in Ibisha heeft ook z’n weerslag op de gemiddelde schade die een slachtoffer er oploopt. Die schade bedraagt slechts 261 ISH, terwijl dat voor Virtua 310 ISH is, Cyberië 462 ISH en Digitalië zelfs 500 ISH. De wettelijk vastgelegde boetebedragen kunnen uiteraard wel een sterk ontradend effect hebben. In Virtua moest de gemiddelde schutter steeds meer betalen aan boetes dan het slachtoffer betaalde aan ziekenhuisrekeningen (ratio van 0,95 kosten slachtoffer / boetes dader). In Cyberië is het slachtoffer nipt slechter af met 1,24 (de rekeningen van het slachtoffer zijn dus 25% hoger dan de boetes), in Ibisha is de ratio 2 en in Digitalië zelfs 11,15! Een slachtoffer betaalt daar gemiddeld dus meer dan 10 keer meer wat de dader moet ophoesten aan boetes.

Cyberië Digitalië Ibisha Virtua
Gem. Schade slachtoffer per schietincident

462,88 ISH

500,12 ISH

261,58 ISH

310,88 ISH

Gem. Boete per schietincident

372,26 ISH

44,87 ISH

128,94 ISH

328,65 ISH

Ratio schade slachtoffer/boete

1,24

11,15

2,03

0,95

Passeer even langs de detectoren.

Het aantal diefstallen in de Federatie is lichtjes gestegen na het openen van de havens in de Federatie: van gemiddeld 42 diefstallen per dag tot 46 per dag. De pakkans is echter wel gevoelig gestegen van gemiddeld 45% de eerste 4 dagen van de handelsperiode naar 53% de 17 daaropvolgende dagen. Ongetwijfeld zit een deel van de verklaring in het feit dat handelaars de eerste dagen van de handelsperiode hun geld liever investeren in de uitbreiding van hun voorraden en winkels in plaats van beveiliging. De pakkans is tamelijk vergelijkbaar in elk land. De crimineel heeft het meeste kans om te ontsnappen aan een boete in Cyberië (50%, gedaald van 65%), gevolgd door Digitalië (48%, gedaald van 56%), Ibisha (47%, gestegen van 33%) en moet net iets beter uitkijken in Virtua (44%, gedaald van 46%).

De nationaliteit van de overvallen winkel is grondig door elkaar geschud na de opening van de havens. Daar waar de eerste 4 dagen voornamelijk Digitaliaanse winkels (80%) het slachtoffer waren en het eerder een randfenomeen was in Cyberische (10%), Virtuaanse (8%) en Ibishaanse (2%) winkels, blijken de verhoudingen de volgende 17 dagen wat beter verdeeld. Cyberië lijkt het grootste slachtoffer te zijn geworden van de internationalisatie met 40% van de diefstallen, gevolgd door Virtua met 29% en Digitalië met 27%, waar blijkbaar heel wat minder te rapen viel. Ibisha doet het met 4% van het totale aantal diefstallen nog steeds erg goed in vergelijking met de rest van de Federatie, zelfs als daarbij in acht wordt genomen dat Ibisha maar uit 1 stad bestaat, in tegenstelling tot de andere landen.

Cyberië Voor havens Na havens % verschil
Diefstallen per dag

4,25

18

400%

Pakkans

35%

50%

15%

Digitalië Voor havens Na havens % verschil
Diefstallen per dag

33,5

12,5

-63%

Pakkans

44%

53%

9%

Ibisha Voor havens Na havens % verschil
Diefstallen per dag

0,75

2

250%

Pakkans

66%

53%

-13%

Virtua Voor havens Na havens % verschil
Diefstallen per dag

3,25

13,25

400%

Pakkans

54%

56%

2%

 

Conclusie

Door de specifieke omstandigheden van afgelopen handelsperiode, waarbij Digitalië zeer snel werd gedecimeerd door onderlinge vetes en Ibishaanse schutters, kunnen er enkele interessante conclusies getrokken worden op basis van deze criminele statistieken.

1 – Meer officers helpt
Dit heeft Digitalië zeer duidelijk aangetoond. Door na de eerste 4 dagen officers te gaan aannemen om de resterende Digitalianen te beschermen tegen buitenlandse schutters, is de pakkans spectaculair gestegen. Kijken naar het aantal criminele activiteiten heeft weinig zin, gezien het aantal Digitalianen dat nog overbleef.

2 – Ibisha, het paradijs in de Federatie
Vreemd genoeg voor een land dat kruit in de winkels heeft staan en waar wapens en bommen vrij verkocht mogen worden, wordt Ibisha zonder twijfel het minst geteisterd door buitenlandse criminelen en is de pakkans ook tamelijk hoog. Wil je de 21 dagen dus graag overleven, dan bouw je je huisje best op het kleine eiland in het midden van de Valuta.

3 – Cyberische slachtofferrol wordt bevestigd.
Cyberische politici staan vaak erg sceptisch tegenover het openen van de grenzen omdat ze beweren dat dit de criminaliteit zeer sterk doet toenemen. De feiten geven ze in deze gelijk. Voor alle mogelijke criminaliteitsvormen explodeert het aantal gevallen in Cyberië, met uitzonderlijke uitschieters voor berovingen en diefstallen. Virtua is doorgaans in hetzelfde bedje ziek, maar veel minder uitgesproken dan Cyberië. Beide landen hebben duidelijk te lijden onder de buitenlandse criminelen.

4 – Veiligheidsbeleid van Cyberië en Virtua ontoereikend?
Digitalië toont aan dat het loont om te investeren in meer officers om personen en winkels te beschermen. Wat betreft winkelsdiefstallen stijgt de pakkans in Cyberië en Virtua aanzienlijk (te wijten aan de installatie van camera’s en alarmen), maar voor de andere criminaliteitsvormen is er doorgaans geen stijging van de pakkans (of zelfs een daling), wat erop wijst dat beide landen zich niet voldoende kunnen weren tegen de criminaliteitsgolf die hun kant komt oprollen van zodra de havens geopend worden.

De recente wijziging met betrekking tot huizen, waarbij men in staat is om het huis tegen een bepaalde kost te beschermen tegen meerdere bomaanslagen, moet helpen om de persoonlijke veiligheid te verhogen.
Met de huidige discussie in de Federal Union in het achterhoofd, moeten deze cijfers dan weer voldoende voer voor discussie opleveren tussen de verschillende landen en hopelijk ook binnen elk land afzonderlijk. Verandering begint steeds bij jezelf!