Een woord van de eindredacteur

Auteur: Eindredacteur

Eurodam – Alle wapens verzamelen? Dat dachten Virtua en Cyberië plots. Maar waren die gedachten terecht? Het begon allemaal met de verklaring van Cyberië over de Internationale Rechtbank. De Internationale Rechtbank bedacht dat het wel eens leuk zou zijn als zij zich gingen bemoeien met postbans in de Openbare Rechtbank.

De postban was volledig onterecht, dat staat vast. Maar betekent dat dat de Internationale Rechtbank zich kan bemoeien met een postban die gegeven is in de Openbare Rechtbank? De Internationale Rechtbank laat acties tijdelijk stoppen bij een succesvolle PI of velt oordelen over een hoger beroep of een zaak tussen twee verschillende nationaliteiten.

The Minic vroeg een PI aan. De wet stelt: “A preliminary injunction is a legal decision in order to restrain a party from going ahead with a course of conduct until a final verdict has been decided.” In het Nederlands staat er dan: “Een burger kan een Snelrechtprocedure aanvragen om te voorkomen dat een gedaagde een bepaalde actie start of voortzet totdat er een grondige en definitieve uitspraak bereikt is.” Het starten of voortzetten van een bepaalde actie. Dan is het de vraag of het terugdraaien van een postban tot een van deze opties hoort. Voorkomen dat de actie start lukt niet, en zet je een actie, het verbieden van posten, wel voort na het eenmaal te hebben uitgedeeld? Ja zou je zeggen, maar de gedaagde had de postban niet uitgedeeld, ondanks dat het wettelijk wellicht wel zo was. Dus hij kon nooit de actie hebben voortgezet.

Dan door naar de PI zelf. The Minic wilde ook niet dat het postverbod zou worden gestopt. ” I want to restrain the minister of justice to continue the current cases against me, announcing them void and let them take place in the International Court.” In het Nederlands zegt hij dus dat hij wilt dat de Minister van Justitie de zaken die tegen hem liepen stopt zet. De rest wilt hij wel maar is niet relevant voor de PI. Is het dan niet heel gek dat de Internationale Rechtbank in haar oordeel niks over de eis van The Minic vertelt? Eigenlijk wel. De Internationale Rechtbank komt zelf met het idee om de Openbare Rechtbank te verplichten, indirect of direct, de postban op te heffen.

“lid 3
Het Nationaal Bestuur kan regelgeving opstellen in de vorm van Nationale Wetten, en functionarissen aanstellen die toezien op handhaving van deze regels.” Artikel 11 lid 3 van het Internationaal Wetboek, staat hierboven gemeld. Is de Internationale Rechtbank dan wel bevoegd om toe te zien op handhaving van de Cyberische regels? Deze rechters zijn niet aangesteld door het Nationaal Bestuur van Cyberië. Leuk en aardig dus dat ze proberen te kijken of iets wel mag, zolang het mag van de IL, heeft de Internationale Rechtbank eigenlijk geen poot om op te staan. Maar toch deden ze het. Dus verklaarde de Cyberische Overheid dat het ingrijpen door de Internationale Rechtbank niet gerechtvaardigd was en besloot het symbolisch dat de Internationale Rechtbank geen macht meer had qua straffen opleggen tegen Cyberiërs. Prima, zul je zeggen. Maar toen barstte de bom los, Cyberië werd belachelijk gemaakt. Niks mis mee, terecht zelfs. Alsof met een nutteloos statement Cyberië iets uithaalt. Maar de Consul of Finance liet de spreekwoordelijke emmer overlopen. Hij vroeg aan de Federale Overheid of de VS Cyberië kon binnenvallen om democratie te brengen.

Daarop werd er besloten door Cyberië om vragen te stellen aan de President van Virtua. Toen deze nog al losjes reageerde, werd de verhoogde staat van paraatheid uitgeroepen en werd een soort ultimatum gesteld. Waar ondertussen nog altijd niet op in is gegaan. Cyberië wilt geen oorlog, Cyberië wilt alleen dat de Virtuaanse Overheid officieel bevestigd dat het verzoek van hun Consul ingetrokken wordt. Ook al is het verzoek ondertussen afgewezen door de Federale Overheid.

Hoe dit afloopt? U leest het in de volgende edities van The Miniconomist.
In deze editie zit verder een artikel van The Minic over het kabinet met bijbehorende strip. Daarnaast heeft de President van Cyberië de moeite genomen om aan het publiek te vertellen welke wetswijzigingen zijn gedaan tot nu toe. En uiteraard zijn er statistieken!

Ik wens u veel leesplezier.

Eindredacteur,

Tresias Aegirsson