Wetswijzigingen

Auteur: Tresias Aegirsson

Eurodam – We zijn halverwege de tweede week, tijd om eens te laten zien wat het Kabinet bereikt heeft tot dusver. Ondanks dat het vakantie is, wordt namelijk hard gewerkt aan verbeteringen van het wetboek. Uiteraard stuitte sommige verbeteringen op tegenzin van de oppositie, maar daar is het oppositie voor.

Het eerste voorstel dat is goedgekeurd betreft het feit dat de President op twee verschillende manieren verplicht was Ministers en Parlementsleden aan te stellen. Een simpele wijziging, maar wel belangrijk voor het beperken van de lap tekst dat artikel 7 is.

Een meer cruciale wijziging is het tweede voorstel. Door een foute verwijzing was de Minister van Onderwijs niet verplicht om een invulling van de overige vormen van werkervaring  te vermelden in zijn richtlijnen. Deze beiden voorstellen zijn geaccepteerd door het Parlement en zijn ook al als goed bevonden door de Hoge Raad.

Het derde voorstel kreeg meer tegenstand en haalde het dan ook niet. Het zou ervoor zorgen dat iedere mandataris weer inactief kon worden door te weinig te posten. Momenteel geldt dat alleen voor Ministers. Een gekke situatie maar die momenteel wel zo in stand blijft. Of het Parlement nog er iets aan gaat veranderen is nog maar de vraag.

Momenteel is het Parlement bezig met een wet die de volgorde van wie er in het Parlement komt namens een partij gaat vastleggen. Die volgorde is niet vast momenteel aan het begin van de handelsperiode, de President kan dat zelf bepalen.