De herstart

Na een afwezigheid van een kleine 10 perioden, heb ik deze handelsperiode besloten om weer terug te keren in het (vrijwel) altijd gezellige Cyberië. Ik had gedacht dat al die kapitalen die ik in alle vorige handelsperioden bij elkaar gesprokkeld had, het wel tijd werd voor pensioen, maar niets is minder waar: de inflatie in Nederland is in de tussentijd zo groot geweest dat ik weer heb gekozen voor een terugkeer. Waar ik voorheen nog als standplaats Kronenburg had, heb ik deze Handelsperiode besloten om te gaan handelen in Eurodam waar oude bekende martijn5 burgemeester is.

Met martijn5 heb ik in Kronenburg heel goede en leuke handelstijden beleefd door hem de top 20/top 10 in te stampen. En zoals het martijn5 betaamt, deed hij je letterlijk uitkleden totdat je geen marge meer had. Dit heb ik overigens nooit erg gevonden, daar ik altijd met plezier met martijn5 heb gehandeld omdat hij uiteraard wel (meestal) heel trouw bij je bleef kopen. In grote aantallen wel te verstaan.

Na het eerste handelsweekend helaas afwezig te moeten zijn, omdat mijn privéjet die ik van mijn centjes gekocht had niet meer wilde starten (onderhoud achtte ik niet nodig), was het eerste wat me opviel: de wolkenkrabbers. Wat zijn dit voor dingen joh!? De eerste die ik tegenkwam was (uiteraard) die van burgemeester martijn5, volgens mij had hij al een aardige wolkenkrabber met een etage of 5 toen ik landde op het vliegveld van Eurodam. Maar wat waren deze dingen, ik had ze nog nooit eerder gezien in Cyberië.

Na even door de redelijk verlaten straat van Eurodam te hebben gewandeld op zoek naar een overnachtingsplek, kwam ik martijn5 tegen. Na even gesproken te hebben over mijn tijd in Nederland, was het voor mij duidelijk, de elektronica-handelaren kunnen weer een centje extra verdienen door deze wolkenkrabbers. Dus maar besloten om weer een winkeltje te openen en elektra te gaan handelen. Wat martijn5 (uiteraard) weer goed uitkwam, daar hij natuurlijk weer grootleverancier van chips is in Cyberië.

Na een tijdje zonder dak boven mijn hoofd geleefd te hebben en dus maar slapen in mijn eigen winkel, heb ik besloten om in een wolkenkrabber mijn heil te zoeken. Uiteraard nodigde martijn5 me meteen uit in zijn wolkenkrabber om de nachten door te brengen. En natuurlijk waren de basiskamers weer uitverkocht zodat ik de volle mep heb betaald voor een 3 sterrenkamer. Alhoewel, volle mep, in Nederland was ik dit bedrag al kwijt voor een litertje kerosine voor mijn vliegtuig. Na 1 nacht in luxe geslapen te hebben maar besloten een goedkopere kamer te nemen omdat de zaken niet zo sterk van start zijn gegaan in mijn winkeltje als dat ik gehoopt had. Hoewel deze basiskamer lang niet zo veel luxe heeft als mijn 3 sterrenkamer is dit voldoende voor mij.

Nu is het knap als je niet in het Parlement komt door mee te doen aan de verkiezingen

Na deze ‘start’ in Cyberië ben ik maar weer eens een kijkje gaan nemen in het Parlement en het Achterkamertje. Poeh, dit is nog altijd een puinhoop. Voordat ik mijn heil zocht in Nederland was het al een puinhoop, maar nu nog steeds. Wat is er toch veel veranderd in al die tijd dat ik onder andere namen mijn heil heb gezocht in de Federatie. Vroeger, héél vroeger, was het knap als je het Parlement kon behalen door stemmen te halen. Nu is het knap als je niet in het Parlement komt door mee te doen aan de verkiezingen. Ondertussen ben ik al druk bezig met het schrijven van een idee om het wetboek te vervangen om zo een aantal lastige factoren eruit te halen. Zo wordt er een heel aantal personen geschrapt, en maken we andere mensen verantwoordelijk voor verschillende taken. Hoe dit precies ingevuld gaat worden is en blijft nog even geheim. Maar ik denk dat dit land een andere bestuursvorm nodig heeft, omdat we op deze manier gewoonweg niet verder kunnen. Het onderwijssysteem loopt voor geen meter, vanaf dag 1 worden er examens aangevraagd en ondertussen is nog geen enkele afgenomen. Justitie heeft nog altijd niks te doen. Enja, Financiën, dat is een begroting maken, en dan maar wat aanklooien. Dat is ook allang niet meer wat het geweest is. Nou goed, dat was het eerste wat me op politiek gebied op viel.

Nadat ik dus tot de conclusie gekomen was, dat Cyberië een zinkend schip is als we op deze manier doorgaan met politiek doorgaan, viel mijn oog op nog iets veel ergers. Cyberië is écht zinkende. Tijdens de laatste vulkaanuitbarsting is er een tektonische plaat onder Cyberië gekanteld en die moet worden rechtgetrokken omdat er anders steden kunnen verdwijnen. “Sow, het gaat er heftig aan toe” was mijn eerste gedachte. Om de plaat weer recht te trekken moeten er ruim 200 vliegtuigen worden geëxporteerd. In mijn ogen is dit onmogelijk en zullen we dan ook een stad (helaas) moeten laten gaan. Welke stad dit gaat worden is afhankelijk van hoeveel vliegtuigen voor welke stad worden geëxporteerd. Alhoewel ik denk dat het tijd wordt dat er een stad gaat verdwijnen, gaat er straks meer verdwijnen dan alleen een stad. Er gaat een hoop geschiedenis verloren, elke stad in Cyberië heeft zijn eigen voor- en nadelen, elke stad heeft zijn eigen burgers. Mensen houden van ‘hun’ stad, ze willen deze niet verlaten, nog niet voor 1 miljoen I-Shell. Welke stad gaat er de dupe zijn? Is er wel een stad de dupe? We weten het allemaal aan het einde van deze handelsperiode.

Het enige waar ikzelf achter ben gekomen in 1 week, is dat er een hoop veranderd is, dat er heel veel nog niet veranderd is, en dat er nog een hele hoop te veranderen valt. Niet alleen op politiek of handelsgebied, maar op veel meer gebieden binnen de Federatie. Hoe dit alles zal gaan uitpakken is nog maar de vraag, maar op deze vraag zal waarschijnlijk gauw genoeg een antwoord volgen.