Diefstallenplaag

Wordt Cyberië momenteel overspoeld door een diefstallenplaag uit Digitalië, of zijn enkele lokale boefjes de oorzaak van overlast? The Miniconomist onderzoekt.

Op donderdag kwamen meerdere meldingen binnen van grote diefstallen in Cyberië, en in Zwollar werd een volledige camerawinkel leeggeplunderd. De schade liep op tot net geen 3000 I-Shell. De zaakvoerder, Sesam, is redelijk verslagen. Prompt werd zijn MV niet meer winstgevend en kelderde hij uit de top 25. Maar ook andere winkels werden geraakt door de diefstallenplaag, zij het op kleinere schaal.

Een anonieme bron getuigt dat Digitaliaanse boeven het gemunt hebben op Cyberië. Het is al perioden lang erg rustig in de steden op het vasteland en dus zijn de handelaren minder op hun hoede. Meer dan de helft heeft geen camera’s of alarmen meer. Officers worden nog slechts met moeite gevonden. En daar maken handige Digitalianen nu gebruik van.

Voorlopig lijken de boeven het gemunt te hebben op de duurdere producten: camera’s, pc’s en dergelijke. De winst is groter als de diefstal lukt, dus dat lijkt wel logisch. Alleen beginnen electronica-winkels zich te bewapenen, en lijkt het er dus op dat dieven genoegen zullen moeten nemen met minder dure producten. En dan komen alle winkels in het vizier.

Voorlopig onderneemt Cyberië niks, en zijn handelaars op zichzelf aangewezen. Gedupeerden kunnen hun caseID melden in het Hoofdbureau. Als er voldoende getuigenissen zijn om een zaak aan te gaan, dan zal de Openbaar Aanklager daar werk van maken. Maar aangezien de dieven uit een ander land komen, liggen de zaken nogal complex. Voorkomen lijkt dus beter dan genezen…