Viva la Virtua!

Hij werd door de winnaar van de 136e handelsperiode al getipt als potentiële winnaar: in het interview dat The Miniconomist vorige periode had met viraxje deelde hij Podje goede kansen toe om de 137e handelsperiode te winnen. En zie daar: met een nettowaarde van meer dan 800.000 I-Shell had zijn concurrentie geen schijn van kans!

Podje en viraxje staan daarom weer gelijk als het gaat om het aantal gewonnen rondes: de handelaren hebben beiden 10 keer een handelsperiode op hun naam kunnen schrijven. Met in totaal 100 rankings wint Podje gemiddeld dus eens per 10 handelsperiode. Dat je je daarvoor moet kunnen aanpassen, blijkt uit Podje’s succesverhaal.

Podje begon zijn handel in hout, chips en machines, later aangevuld met een MV voor kruit en een benzine MV. Slechts één warenhuis werd gebouwd, voor de verkoop van hout vanuit Nasdaqar. Natuurlijk hoorden snel uitbreiden en grote winkels bij zijn strategie, maar de overwinning werd pas echt veilig gesteld door te investeren in wolkenkrabbers. De omzetstatistieken laten dat duidelijk zien: op de derde woensdag van de periode had Podje een omzet (uit producten) van 979.000 I-Shell, tegenover een omzet van Mystq van bijna 1,6 miljoen. Toch zag Mystq haar naam pas op de zesde positie in de eindlijst voorbij komen, met een nettowaarde van 368.000 I-Shell. Het verschil werd gemaakt door de omzet die Podje haalde uit zijn wolkenkrabbers: omzetten van soms meer dan 40.000 I-Shell per dag waren hem niet vreemd, en uiteindelijk bedroeg zijn totale omzet uit het verhuren van appartementen bijna 570.000 I-Shell.

“De verwachting was dat ik vooral winst zou gaan maken op de verkoop van chips. Mystq handelde ijzer, maar deed daar geen hout bij, waardoor dat onverwacht een zeer welkome bron van inkomen werd.” Al het geld dat Podje verdiende met de verkoop, werd opgespaard om een wolkenkrabber van 50 verdiepingen te kunnen bouwen. “Bij het instellen van de huur van de kamers wordt de maximale huur bepaald door de hoogte van de wolkenkrabber. Het is belangrijk om meteen hoog te bouwen, zodat er geen toeristen kamers bezetten voor 75 I-Shell. Met 50 verdiepingen kun je voor basiskamers gemakkelijk 500 I-Shell huur vragen.”

Niet alleen Podje was in de race om te winnen, ook the hawk had goede kansen. “the hawk had ook een wolkenkrabber van 50 verdiepingen, maar had een penthouse ingericht en kon daardoor zijn wolkenkrabber niet verder verhogen.” Podje verhoogde daarna zijn wolkenkrabber met nog eens 50 verdiepingen. En alsof dat nog niet voldoende was, bouwde hij zelfs een tweede wolkenkrabber, uiteraard weer met 50 verdiepingen tegelijk.

“Hoe meer kamers, hoe groter de kans dat er een toerist op afkomt. Ik heb het vermoeden dat toeristen alleen naar de absolute huur kijken, ongeacht de inrichting van de kamer. 500 tot 750 I-Shell vinden ze prima, of dat nu voor een basiskamer of voor een penthouse is. Met die prijzen haalde ik gemakkelijk een bezettingsgraad van 40%. Uiteraard kun je met een lagere prijs nog meer toeristen binnenhalen.”

Podje geeft grif toe dat na een week handelen hij zeker was van de overwinning. Geen andere handelaar had zijn wolkenkrabbers zo hoog en zo omvangrijk, met slim ingerichte kamers en scherpe huurbedragen. The King 2 deed nog wel een poging, maar ging voor de duurdere kamers met een hogere huur. “Door dure kamers moest hij fors investeren, en er komen minder toeristen af op dure kamers. Hij had geen schijn van kans.”

Op de vraag of wolkenkrabbers nu te overheersend zijn, heeft Podje geen eenduidig antwoord. “Iedereen kan wolkenkrabbers bouwen van het geld dat wordt verdiend met de normale handel. Als iedereen dat doet, heeft iedereen ook gelijke kansen.” Toch geeft hij wel toe dat het lastig is om zonder wolkenkrabbers nog te winnen. “In de Federatie is het altijd de bedoeling geweest de rijkste handelaar te worden. Dat deden we jarenlang door te handelen. Door de wolkenkrabbers handel je om onroerend goed te exploiteren. De focus is door wolkenkrabbers verschoven.”

De wolkenkrabbers waren bij hun introductie mede bedoeld om het instorten van de handel in de laatste 7 dagen van de handelsperioden te beperken. Het bouwen van een wolkenkrabber laat in een periode leverde een hogere nettowaarde op, zo was de gedachte, en dat zou leiden tot meer investeringen in de laatste dagen. Podje ziet dat anders: “Bij de introductie merkte je inderdaad dat het bouwen van een wolkenkrabber effect had op de nettowaarde, en laat gebouwde wolkenkrabbers leverden spectaculaire stijgingen van de nettowaarde op. Nu is dat echter veel beperkter.”

Niet dat het erg is dat de laatste dagen van een periode geen extra boost ondervinden door de wolkenkrabbers: “Het tekort aan grondstoffen nekt iedere vorm van eindsprint.” El Peso was daar vorige periode een goed voorbeeld van: er was letterlijk niet meer 1 gram goud in de bodem van de stad te vinden. Ook in veel andere steden was het goud al vrij snel vrijwel volledig uitgeput.

Buiten de handel in wolkenkrabbers is Podje weinig bijzonders tegengekomen. Aan internationale handel doet hij niet graag. “Je hebt altijd afhankelijk van anderen, en dat is niet prettig. Ik wil bij kunnen vullen als ik aanwezig ben. Het is ook niet zo winstgevend: internationale handel levert meer frustratie op dan winst.”

Het aankopen van benzine was lastig voor Podje. De productie van benzine had zijn eigen MV op zich genomen, en concurrentie ondervond hij niet of nauwelijks. Zijn benzine moest dan ook voornamelijk uit Cyberië worden geïmporteerd. Vanuit Cyberië had Hubinho1 grote hoeveelheden goudkavels opgekocht, maar ook dat was voor Podje/ niet zo hinderlijk. Investeren in wolkenkrabbers bleek lucratiever dan investeren in goudkavels.

Toen viraxje werd gevraagd of hij zich de grootste handelaar aller tijden durfde te noemen, bleef hij bescheiden. Hij roemde tevens Podje en gelaarsdekat1 en durfde zijn kwaliteiten niet hoger in te schatten dan deze twee andere handelaren – al schatte hij ze ook zeker niet lager in. Podje kan zich goed vinden in de top 3 die viraxje had opgesteld. “Ik vind dat goedkoopste ook in dat lijstje thuishoort. Hij is al lange tijd niet meer in de Federatie geweest, maar hij had de handel ook perfect in de vingers. Hij heeft me de kneepjes van het vak persoonlijk geleerd!”

In tegenstelling tot viraxje is Podje niet geconfronteerd met boetes door het CBI. Dat wijdt hij niet aan zijn verleden als Federal: “Podje krijgt geen boetes, Podje handelt altijd eerlijk.” Hij kent natuurlijk de regels, maar ook de werkwijze van het CBI op z’n duimpje. Over de boetes die viraxje vorige periode ontving, heeft hij geen nader commentaar.

Podje is geen kille handelaar. Gevraagd naar de plannen deze ronde, reageert hij: “Deze ronde handel ik wat elektronica, al gaat dat erg goed. Je moet niet elke periode een primair product willen handelen en voor de winst willen gaan: je moet anderen ook een kans geven.”

Podje ziet deze periode dan ook geen kansen voor hem weggelegd. the hawk, met ondertussen een wolkenkrabber van 110 verdiepingen en evenveel ingerichte basiskamers, doet uitstekende zaken en heeft uitzicht op de winst. Maar ook traag begrip met 193 verdiepingen, ingericht met een mix van voornamelijk basiskamers, maar ook enkele luxere kamers, staat er prima voor. “Ze zullen in moeten schatten hoelang investeren nog winstgevend is: te snel stoppen kan ze de winst kosten, maar te lang doorgaan met bouwen kan dat net ze goed”.