Voorafje

Het rommelt in de Federatie. De Federatie zucht onder een enorme golf van criminaliteit, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van explosieven. In Cyberië is onder andere Sesam zwaar geraakt. viraxje en gelaarsdekat zijn door schade door explosieven aangebracht failliet verklaard. Anonieme bronnen stellen dat meer dan 150 bommen reeds afgegaan zijn.

Dat het daarbij niet om kleine incidenten gaat, blijkt regelmatig op het hele uur, wanneer bommen automatisch afgaan: tientallen bommen gaan dan tegelijk af, vaak op één kavel. De schade is daarbij niet te overzien. In Cyberië bedraagt de letselschade al meer dan 30.000 I-Shell, en daar is de schade aan producten nog niet bij opgeteld. In Virtua ligt de schade met ruim 50.000 I-Shell nog hoger. Ibisha heeft het met 13.000 I-Shell wat minder zwaar te verduren. In Digitalië beloopt de schade meer dan 90.000 I-Shell, en daar komt nog eens ruim 130.000 I-Shell aan schietletselschade bij. Het leven van criminelen gaat duidelijk niet over rozen.

Dat de instandhouding van de Federatie wel vaart bij deze golf aan criminaliteit, is te zien aan de creditinkomsten: na anderhalve week is zeker 115% van de benodigde credits uitgegeven. Criminaliteit is en blijft de beste financiering van ons geliefde digitale land.

Vanuit diverse hoeken wordt de roep om tegenacties wel sterker. Cyberië is van oudsher een land dat heel hard roept, maar als puntje bij paaltje komt niets doet. traag begrip is daarom de enige uitzondering: door het beroven van met name Digitaliaanse criminelen die in Cyberisch gevangenschap zitten, probeert hij hun de financiële middelen uit handen te nemen. Dat kostte hem wel zijn ambt als burgemeester. Met zijn inzet is er voor Digitaliaanse criminelen wel een extra reden om hun gevangenisstraf af te kopen, en dat is weer goed voor iedereen.

Of de veldslag nog lang door kan gaan, is zeer de vraag: steeds meer Digitalianen worden failliet verklaard, en ook Cyberiërs en Virtuanen beginnen het loodje te leggen. De kaart van Digitalië toont in ieder geval aan waar het geld naartoe gaat: en dat is niet naar het massaal afgraven van de kavels van El Peso en Monapoli. Maar kruit komt dan ook niet uit de grond.