Voorafje

Vakantietijd… laten we daar maar aan wijten? Vanuit een uitgestorven El Peso, waar niet eens hout, steen en ijzer gehandeld wordt – laat staan dat er criminaliteit is – oogt de Federatie als een verlaten vakantieoord. De vakantiegangers lijken hun toevlucht te hebben gezocht in exotische oorden als Spanje, Portugal en Griekenland, waarbij de economie van Griekenland het zelfs beter doet dan die van pakweg Digitalië en Ibisha Island – al trekt de handel in Ibisha ondertussen wel aan.

Vanuit Federal Government wordt tevens getracht de handel te stimuleren. Orders vanuit Venetië voor luxe jachten worden volop vervuld, al is de aanwezigheid van een haven daarvoor wel een vereiste geworden. Of Cyberië en Virtua die impuls nodig hebben, is zeer de vraag. Schijnbaar gaan deze inwoners niet op vakantie, of althans niet tijdens de zomervakantie. De olievelden van Kronenburg en Centropolis worden rap leeggetrokken, en ook het ijzerveld van Roebelarendsveen begint al aardig leeg te worden. De kaarten van Digitalië tonen een schril contrast: de kaarten lijken haast nog niet beroerd te zijn.

De handel lijkt zich te berusten in het nieuwe politieke stelsel van Cyberië. De spanning is eruit, en dat is te merken. Geen groepen kemphanen die elkaar het leven zuur maken, maar een enkeling die het voor het zeggen heeft. De amokmakers hebben het land verlaten, en tegengas krijgen ze niet. Of ze deze rust en stilte bevalt, zal de tijd ons moeten leren. Misschien volgt de echte test ook pas als de Digitaliaanse criminelen het land weer proberen op te schudden?