In de laatste paar handelsperiodes heeft Cyberië een omslag gemaakt qua politiek. Van een log apparaat naar een stelsel met 4 handelaren die aan het roer staan. In de basis lijkt het op het systeem van Digitalië, maar dan met een vleugje democratie. Voor één handelsperiode heeft een kleine groepje alle macht.
Toch bleek niet alleen dat groepje macht te hebben in Cyberië. Afgelopen handelsperiode heeft zo’n selecte groep een aantal aanpassingen gedaan aan het wetboek. Vlak voor het vertrek van de boten uit de Federatie werd die aanpassing goedgekeurd en op de boot werden de stukken overhandigd aan de Hoge Raad. Prima zou je zeggen, ware het niet dat de Hoge Raad niet op prijs stelde dat dit zo laat gebeurde. Maar betekent dat ook dat de Hoge Raad kan zeggen dat ze voorlopig geen advies uitbrengen?
De taak van de Hoge Raad is vastgelegd in het Internationale Wetboek. Zij adviseren over juridische haalbaarheid van wijzigingen bij voorstellen van de Federale Unie en nationale overheden. Alleen bij de Federale Overheid adviseren zij over een heel stuk meer. Betekent die juridische haalbaarheid dat een praktisch iets als na een handelsperiode inleveren ook afbreuk doet aan de juridische haalbaarheid? Mijn inziens is dat niet zo. De juridische haalbaarheid is alleen in gevaar als wetteksten inhoudelijk niet in overeenstemming zijn met andere wetten of jurisprudentie. Gezien dat laatste enorm verwatert, hoeft alleen gekeken te worden naar de wetten.
Uiteraard heeft de Hoge Raad een punt met het te laat inleveren, het advies dat gegeven zou worden kan niet voor de volgende handelsperiode worden geïmplementeerd en ze hebben niet al te lang voor de volgende handelsperiode, maar waar trek je de grens? En hoe snel moet een Hoge Raad adviseren? Zelfs als je het enkele dagen van te voren indient, na 2 weken onderhandelen over een wettekst en vervolgens het stemmen, kan je het advies nauwelijks nog op tijd in de voorstellen verwerken. Wat zou dan het probleem zijn met het te laat indienen? Een advies is een advies.
De Federale Overheid moet uiteraard goedkeuring leveren en ook daarvoor geldt dat je het tijdig moet inleveren bij de Hoge Raad, maar ook daar kan een advies niet altijd leidend zijn, om de redenen hierboven gegeven. Met dit in het achterhoofd, moet je jezelf de vraag stellen of de Hoge Raad wel werkt. Een goed functionerend politiek systeem heeft gewoon de volle drie weken nodig om een wet aan te nemen. Als men dan standaard te laat is voor een advies, is de Hoge Raad daarvoor overbodig. De oplossing is eenvoudig, de Hoge Raad bestaat uit experts op politiek en rechterlijk gebied, zij zouden iedere discussie gewoon op de voet kunnen volgen en al tijdens het proces van het aannemen van de wet kunnen beginnen over de adviezen.
Wellicht moet je dan een iets diverser Hoge Raad aanstellen, ook gelet op de activiteit die daarvoor nodig is en de taalstrijd Nederlands-Engels, maar dat is sowieso een handigheid.