Een blik op Virtua

Het is te eenvoudig om als Nederlandstalige krant te veel te kijken naar landen als Digitalië en Cyberië, waar de van oorsprong West-Europese taal de moedertaal is.
De Engelstalige bevolking is echter ook een belangrijk deel van de bevolking en daarom stak uw reporter een perskaart in zijn fedora en ging op pad naar het Nasdaqar van burgemeester Rokta voor een uitgebreid gesprek over de ambities in zijn stad.

The Miniconomist: Kan je mij een overzicht geven van je politieke pad tot dusver?

Rokta: Ik ben gestart als burgemeester van Nasdaqar in de 110e handelsperiode, toen er nauwelijks inwoners waren. Na een tijdje zagen we het bevolkingsaantal stijgen en besloot ik om als presidentskandidaat naar de verkiezingen te stappen. In eerste instantie zonder veel succes, maar na nog een periode als burgemeester van Nasdaqar slaagde ik er toch in de verkiezingen te winnen. Tijdens mijn termijn als President veranderde er niet veel. Nadien heb ik altijd gezegd geen President meer te willen zijn… Meestal was ik dan ook burgemeester, de enige politieke functie die, in mijn opinie, een grote impact op de handel heeft.

Ik heb ook een kort avontuur in de Ibishaanse politiek gehad, waar ik burgemeester en President was voor enkele perioden, waarna ik even uit de politiek verdween, maar nu ben ik dus terug als burgemeester van Nasdaqar.

TMC: Je bent van oorsprong Sloveen, hoe ben je in de Federatie terechtgekomen?

R: Voor ik naar de Federatie kwam heb ik enkele andere economische omgevingen verkend, maar daar verveelde ik mij al snel en dus ging ik op zoek naar meer. Die zoektocht leidde mij naar de Federatie.

TMC: Wat is je opinie over de Virtuaanse politiek deze handelsperiode?

R: Deze handelsperiode valt rond nieuwjaar, dus in het algemeen vermoed ik dat er weinig veranderingen of actie komt.

TMC: Ik hoorde je eerder vermelden dat de steden meer budget nodig hadden, is dat een gevolg van die inactie?

R: Het is gewoon een kwestie van de Consul van Financiën die geld uit de schatkist moet goedkeuren.

TMC: Ik zie dat Nasdaqar als enige stad in het rood staat, ook al is Cashington ongeveer even groot en actief, en Centropolis maar iets kleiner. Hoe valt dit te verklaren?

R: Als je kijkt naar de financiële verslagen zie je dat de andere steden meer budget kregen uit de staatskas.

TMC: Hoe komt dit? (Nasdaqar heeft 20.000 I-Shell budget gekregen van de Virtuaanse staat, Centropolis kreeg 32.000 I-Shell en Cashington niet minder dan 57.000 I-Shell)

R: Waarschijnlijk hebben ze het meer nodig.

TMC: Nasdaqar heeft ongeveer evenveel actieve inwoners als Cashington en meer dan Centropolis. Daarnaast hebben Nasdaqar en Cashington elk 45 winkelpanden, 10 meer dan Centropolis. En toch staat Nasdaqar als enige in het rood, hoe zouden de andere steden het geld dan meer nodig hebben?

R: Cashington heeft meer parken gebouwd, en er zijn ook officers waarvan Nasdaqar er geen heeft. Andere mogelijkheden zijn meer export en hogere verkoopvolumes aan toeristen.

TMC: Laten we het even over die officers hebben. Nasdaqar heeft er op dit moment geen, en als gevolg zijn er meer geslaagde diefstallen in Nasdaqar dan in Centropolis en Cashington samen. Denkt u dat een officer noodzakelijk is?

R: Ja, maar de meeste inwoners weten niet precies wat ze on the job moeten doen, dus er is altijd de mogelijkheid voor succesvolle criminaliteit.

TMC: Maar een officer zou de kans op geslaagde criminaliteit toch doen dalen?

R: Waarschijnlijk wel, maar niet bijzonder veel.

TMC: Is dat de reden voor het gebrek aan officers in Nasdaqar?

R: Nee, de reden is dat niemand zich kandidaat stelde.

TMC: In uw rijke ervaring als burgemeester van Nasdaqar, wat is uw grootste bijdrage aan de stad?

R: Te proberen de beste burgemeester te zijn in een Nasdaqar met weinig inwoners.

TMC: En dat ene dat u nu anders zou gedaan hebben?

R: Er zijn er waarschijnlijk verschillende, maar ik kan er nu meteen geen bedenken.

TMC: Wat is uw grootste uitdaging deze handelsperiode?

R: Proberen om niet te vergeten BTW terug te betalen en nieuwe exportorders te plaatsen.

TMC: Dus basisonderhoud?

R: Yeah.

TMC: Ok, bedankt voor je tijd!

R: Geen probleem!

Duidelijk een burgemeester van de stabiliteit, die vooral mikt op een ondersteunende functie en niet op veel lintjesgeknip. Of zijn methodiek efficiënt is is echter nog maar de vraag…

Met een derde van het budget waarmee Cashington kan pochen is Nasdaqar om onduidelijke redenen het kleine broertje van Virtua geworden. De straten worden er nochtans gesierd door 45 winkels (evenveel als Cashington en 10 meer dan Centropolis), 3 wolkenkrabbers (resp. 1 meer en evenveel), 4 parkeerplaatsen (resp. evenveel en 1 meer) en 14 parken (resp. 8 minder en 12 (!) meer). Qua investeringen in infrastructuur zien we dus dat Nasdaqar nergens echt buiten de boot valt en vaak zelfs even goed of beter dan de andere Virtuaanse steden scoort. Waarom dan vecht de ervaren burgemeester Rokta dit niet aan met Consul van Financiën Forsties? Is zijn hang naar stabiliteit niet een verdoken vorm van gemakzucht?

Toen we oudgediende martijn5 vroegen naar hoe hij een gelijkaardige situatie zou aanpakken, was hij duidelijk: “Ik zou dit wel kenbaar maken naar mijn stad/land dat er veel budget te verdienen valt, zo kweek je meer goodwill onder de mensen.” Na kort nadenken vulde hij dat aan met: “Er is toch altijd geld zat!”

De resultaten van de inwoners van Nasdaqar aan het einde van deze handelsperiode zullen uitwijzen of de methodiek van Rokta vruchten afwerpt of eerder een nieuwe influx van activiteit nodig zal hebben de komende maanden…