Vragen(v)uurtje

We vonden Federal Coordinator in een hoekje van het Fed Request-gebouw, waar hij zich aan het innestelen was voor de jaarlijkse winterslaap. Gelukkig was hij meteen klaarwakker toen de vraag van Tresias Aegirsson hem ter oren kwam: wat is naar jouw mening broodnodig in de Federatie?

“Wat er volgens mij broodnodig is, is een directere link tussen politiek en handel in de Federatie. Het is een feit dat de handel de kern is van de Federatie waar alles om draait. Zonder politiek is er handel, maar zonder de handel is er geen politiek. Het is geen verrassing als ik zeg dat het jammer om vast te stellen is dat het aantal actieve handelaren van de laatste handelsperiodes niet meer te vergelijken is met het aantal dat we 100 handelsperiodes geleden hadden. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de handel, want het zorgt voor minder concurrentie en ook enkele doodgebloede steden waar onvoldoende handelaren waren om alle producten te kunnen blijven voorzien. Door een aantal kunstmatige ingrepen kunnen de effecten op actievere steden geminimaliseerd worden door onder meer toeristen, waardoor de handel ondanks minder handelaren toch op peil blijft.

Waar er wel een sterk negatief effect te merken valt, is in de politiek. Omdat er minder actieve handelaren zijn, zijn er ook minder potentiële kandidaten om een mandaat uit te voeren. Dat zorgt voor een soort politieke armoede waardoor er te weinig tegenkanting is ten opzichte van de leiders en hun gevoerde beleid. Er zijn geen (of in ieder geval weinig) fundamentele discussies over politieke kwesties. He wetboek van Cyberië bijvoorbeeld is de laatste handelsperiodes wel een aantal keren grondig gewijzigd, maar op zich was er geen enkele grote impact op de handel of een ander domein en was er amper tegenkanting. De sleur die daardoor in de politiek is gekropen, zorgt er op zijn beurt voor dat mensen die zich bewust sterk richten op de politiek en minder op de handel minder spelplezier beleven en mogelijk de Federatie vaarwel zeggen.

De vraag is dus hoe je de politiek weer interessanter maakt waardoor er ten eerste meer interesse is in de politiek en ten tweede ook meer discussies krijgt zodat de politiek ook werkelijk ergens over gaat. Wat mij betreft moeten we daarom kijken naar de link die er bestaat tussen de politiek en de handel. Als die link sterker wordt, krijg je vanzelf meer handelaren die zich gaan interesseren in de politiek waardoor je ook meer meningsverschillen krijgt. Omwille van die reden lijkt het me uiterst boeiend om terug te beginnen nadenken over periode-overschrijdende budgetten. Die vereisen namelijk dat er meer politieke keuzes moeten gemaakt worden waar geld aan wordt besteedt.

Belangrijk daarbij is om enerzijds de toevloed correct af te stemmen op gebruik (je wilt niet dat landen elke handelsperiodes met hopen geld achterblijven die ze nergens voor kunnen gebruiken, maar anderzijds wil je ook niet dat er ernstige tekorten zijn waardoor de handel stagneert) en anderzijds extra regelaars in te bouwen die je maar in één van de twee richtingen kan schakelen en een impact hebben op een aantal beleidsdomeinen. Kies je als politiek apparaat voor meer veiligheid of een focus op internationale handel? Kies je voor een sterke aantrekking van toeristen of opteer je voor grotere exportmodellen? Dat soort keuzes zijn aan de politiek om te maken, maar ze hebben wel een grote impact op de handel. Het zou uiterst interessant zijn om te bekijken welke keuzes de vier landen maken en wat het effect daarvan is op hun handel en hun noteringen in de einduitslag.

Dat is wat mij betreft een van de belangrijkste zaken waar we ons als Federatie aan zouden moeten zetten. Het is echter een zeer omvangrijke taak en er komt heel wat bij kijken. Het is niet realistisch om te verwachten dat een dergelijke verandering zich op enkele weken kan voltrekken, maar wat mij betreft is het in ieder geval wel tijd en moeite waard om de Federatie in die zin positief te doen evolueren.

Van een voormalig hoofdredacteur van deze eigenste krant mag je natuurlijk al snel een stevig én inhoudelijk antwoord verwachten en dat kregen we dus ook!

Zijn vraag ging de internationale toer op, en dus is er uitzonderlijk een stukje Engels te lezen in deze editie: “Ik zou graag een vraag willen stellen aan Rokta en daarom zal ik deze in het Engels stellen. According to you, what should happen with Ibisha? How can we improve trade and political ambition in your country? Should there be a link with Virtua or is it very important we maintain 2 English speaking nations in the Federation?”

We vonden Rokta op het Virtuaanse vasteland terug, waar hij volgend antwoord formuleerde:

I already said, that Ibisha lacks in the social aspect of game to retend new players, so the first step would be to merge the chat and then see if that helps.

Ook benieuwd voor wie de volgende vraag bestemd is? Volgende week zijn we er weer met een nieuw Vragen(v)uurtje!