Debat Justitie

Het Cyberisch rechtssysteem zou te uitgebreid zijn door het gebruik van twee kamers. Is het dan ook wenselijk dat straks een zaak door de rechtbank, een hof, een IC én een HC gedaan wordt? Is dit geen verspilling door de stratificatie van Human Resources?

Downgrade:

Nee, dat is geen verspilling. Sterker, mijn partij juicht dit alleen maar toe. Op deze wijze is een eerlijke rechtsgang veel zekerder dan eerst. Daarnaast is het zo dat we te weinig controle hebben op het functioneren van de Internationale Rechtbank. Met de invoering van een tweede kamer hebben we een eigen “Hoger Beroep”-mogelijkheid gecreëerd. Iets wat mij als muziek in de oren klinkt. Een scheiding van de machten in het rechtssysteem is ook zeker een voordeel van dit systeem. Niet langer mogen rechters zetelen in het bestuur. Het liefst ziet mijn partij dit bij veel meer zaken. Maar daarover is de capaciteit nog wel te beperkt.Let wel, de HC beoordeelt een zaak puur en alleen op het juiste verloop, niet inhoudelijk.

Nationale Liberale Partij:

Het nieuwe wetboek heeft aan alle kanten gezorgd voor een verlichting van het aantal taken dat uitgevoerd moet worden, en dat is een goed uitgangspunt geweest. Op het gebied van rechtspraak is daar echter de plank misgeslagen: hier is een enorme lastentoename gerealiseerd. Door meer rechterlijke lagen toe te voegen, is vooral de duur van een zaak en de bijbehorende onzekerheid toegenomen. De toevoeging van het Hof is dan ook niet noodzakelijk. Dat rechters niet mogen deelnemen aan het bestuur, maar de last alleen nog maar groter. Hoewel het inderdaad prima is dat bestuursleden geen recht spreken als het gaat om bestuurszaken, staat als een paal boven water. In andere zaken zouden zij dat echter prima kunnen, zonder dat daar enige vorm van belangenverstrengeling optreedt.Dat we te weinig controle hebben op het IC is juist goed: dit instituut functioneert volledig onafhankelijk, moet goede controle vanuit Federal Government en de High Council. Zaken die niet goed zijn behandeld in een land, zouden direct naar het IC moeten gaan, en niet moeten worden opgehouden door een verplichte tussenlaag.

Aristocraeten:

Klinkt allemaal prachtig, maar is niet reëel. Cyberië heeft gen 4 capabele rechters en daarnaast ook nog fatsoenlijke mensen voor de echte politiek. Daarnaast is het belachelijk dat een rechter zich wel verkiesbaar mag stellen voor het nationaal bestuur. Hij is als hij genoeg stemmen krijgt, dus ineens geen rechter meer. Dit lijkt er op alsof de Tresias-partij rechter dus ondergeschikt maakt aan politici.

Downgrade:

Het probleem is niet zo zeer de controle maar het functioneren. De Hoge Raad heeft enkele rondes de Internationale Rechtbank laten verwateren. Daar hebben we geen invloed op, maar zorgt wel voor het feit dat Hoger Beroep niet mogelijk zou zijn. Er is expres gekozen voor het mogelijk maken van een “normale” procedure door ook het Hof zaken te laten behandelen welke vervolgens niet bij het Hof voorgelegd kunnen worden. Er is dus geen verplichte tussenlaag. Aan het begin van de ronde zullen er veel al zaken bij de Rechtbank beginnen, dan kijken de meeste rechters ernaar. Later in de ronde zal de Rechtbank wellicht minder zaken te verduren krijgen.

Traag beleid-Partij

Mijn juridische kennis is niet breed genoeg. Ik zal dus weinig tot niet deelnemen aan dit deel van het debat.