Handelsperiode 149: het politieke stelsel

De eerste editie van The Miniconomist is er, en dat wil zeggen dat het tijd is voor het politieke overzicht. Deze keer geen maniakale stoelendans van anderhalve week, wel een duidelijk antwoord op alle vragen.

Voor een volledige uitleg over de politieke stelsels verwijs ik graag naar het eerste artikel in deze reeks.

Burgemeesters

Een totaal van 15 kandidaten waren er in de laatste week van de 148ste Handelsperiode, de 16de was Federal Coordinator wegens een tekort aan kandidaten in Monapoli. De groene hanger was voornamelijk populair in Cyberië en Virtua, waar elke stad wel twee kandidaten kon presenteren, maar in Ibisha en Digitalië waren de aanwezige kandidaten al op voorhand zegezeker.

Monapoli: loco_tazz

El Peso: nasi

Roebelarendsveen: Leonardo_Alvarez

Zwollar: A Lontra

Kronenburg: martijn5

Cashington: mukyrlux

Nasdaqar: viraxje

Centropolis: pinuscz

Ibisha: Marcello Alvarez

loco_tazz neemt de sjerp in Monapoli weer op, een overwinning zonder officiële verkiezing. In El Peso mag nasi zich, voor de 4de keer sinds de 114de handelsperiode, burgemeester vab El Peso noemen. Leonardo_Alvarez blijft net als vorige handelsperiode aan het hoofd in Roebelarendsveen, net als A Lontra in Zwollar en martijn5 in Kronenburg. In Virtua zijn de stoelen van eigenaar verwisseld, en opvallend is het aantal stemmen die er uitgebracht werden. Zoals in Nasdaqar, waar viraxje met 34 stemmen Rokta (19 stemmen) de loef afstak. Een verrassend hoog aantal stemmen voor een land dat vorige handelsperiode in stilte gehuld was.

Nationale Politiek: Cyberië

Cyberië heeft de kans om de bureaucratische nachtmerrie van vorige maand achter zich te laten met beide handen gegrepen. Geen eindeloze discussies over Vice-Presidenten, wel een duidelijke regering.

De huidige President: Troel
De huidige Vicepresident: Tresias Aegirsson
Gouverneurs:
– Roebelarendsveen
: Hubinho1
– Kronenburg: Frankeur
– Zwollar: traag begrip

Geen verrassingen in deze samenstelling: het Gouvernement van Troel barst van de ervaring, en met een beetje geluk wil dat zeggen: stabiliteit.

Nationale Politiek: Digitalië

Vorige handelsperiode domineerde Digitalië meer op economisch dan op crimineel vlak, een rol die het land van de outlaws blijkbaar wel smaakte. Onder Koning Minimize, die al drie handelsperioden zetelt, is Tranqer begonnen aan zijn poging om 100.000 scheppen te produceren voor de vulkaan weer uitbarst. Ambitieus in elk geval. In de eerste paar dagen kan El Peso al verschillende drukke straten noteren, naast een haven, een bank en enkele wolkenkrabbers en ook Monapoli is op snelheid aan het komen.

Tranqer is Hofmeester, Rats! is Senator voor Propaganda en jeroentje312 is er Senator voor Algemene Staatszaken, waarmee de twee voormalige burgemeesters van El Peso en de winnaar van handelsperiode 148 allemaal in het Bestuur zitten.

Nationale Politiek: Virtua

Virtua is na een erg stille politieke handelsperiode duidelijk weer wakker geschoten, iets wat duidelijk werd afgelopen maandag, toen President AynRand met veel vertrouwen de samenstelling van zijn regering de wereld in stuurde via de NewsFeed.

Als President neemt hij ook de positie van Consul of Justice and Safety op zich, terwijl MoonPoker (tot voor kort de IC Chair) zijn Vice-President is. bell_1996Â is Consul of Finance en dj ricky draagt de titel van Consul of Education. Riviat en Sesam vormen als General Consuls het laatste deel van een goedgevulde Virtuan Council.

Alle officiële overheidsgebouwen zijn er reeds neergezet, en de administratie draait op volle toeren om subsidiëring, veiligheid en onderwijs op gang te trekken, we wensen hen alle geluk om het oudste Engelstalige land van de Federatie weer op het rechte spoor te krijgen!

Nationale Politiek: Ibisha

Eilandstaat Ibisha is duidelijk nog niet bekomen van de emigratie van economisch power house Tranqer enkele maanden geleden. Waar het door Alvarez gedomineerde eiland twee handelsperioden geleden nog een winnaar wist af te leveren met anderhalf miljoen I-Shell op zijn naam was het bij de laatste eindnotering een magerder boterham, met Mukyrlax en Giulio Alvarez die de meubelen redden met resp. een 6de en 11de plaats.

Alvarez-kopstuk Marcello heeft de touwtjes strakker in handen genomen en zwaait er de dubbelscepter van President en burgemeester, terwijl de rest van de Alvarez-clan naar de Advisor-rol verwezen is.

Of dit de voorbode van weer een poging om Ibisha om te vormen tot de stadsstaat Yenville, de originele thuisbasis van de Alvarez-familie, is nog af te wachten…