Schrijvershoekje III: Waar zijn de profielen?

Veel nieuwe inwoners van onze Federatie willen wel iets bijverdienen, vinden The Miniconomist, maar weten niet waar te starten. Daarom: het Schrijvershoekje!

Vorige week hadden we het over bronmateriaal voor feitelijke artikels, deze week gaan we verder met tips rond het zoeken van inspiratie en informatie voor profiel-artikels.

Profiel-artikels kunnen al iets subjectiever zijn dan feitelijke artikels, aangezien je een persoon of misschien zelfs een groep in de spotlights zet. Verlies jezelf hier echter niet in, niemand leest graag een eindeloze ophemeling. De grootste tip die ik hierbij kan geven: schrijf geen volledig artikel over jezelf, tenzij je er een creatieve, grappige inslag aan kan geven en kritisch durft zijn voor jezelf! En zelfs dan: het profiel van iemand anders bestuderen is altijd boeiender voor je lezers dan anderhalve A4 over jezelf…

Maar over wie kan je dan schrijven? De usual suspects zijn politici die iets te zeggen hebben. Als je geregeld schrijft zal er vroeg of laat wel eentje naar jou toe komen met de vraag of je ze kan interviewen. Op zich geen probleem, maar maak wel meteen duidelijk dat jij de vragen kiest, en dat je niet gewoon een voorgekauwde boterham zal laten publiceren. Anders krijgen je lezers al snel hetzelfde gevoel tijdens het lezen als bij een artikel over jezelf.

Daarbuiten kan je ervaren handelaars, periodewinnaars of hun runner-ups, criminele meesterbreinen, staatshoofden, kersverse inwoners of zelfs hele politieke partijen, regeringen of criminele families als onderwerp nemen. Dit kan onder de vorm van een interview, maar evengoed kan je je eigen analyse publiceren, gebruikmakend van dezelfde bronnen als bij feitelijke artikels.

Aarzel zeker ook niet om mensen aan te spreken: er zijn erg weinig inwoners die niet graag een babbeltje doen met een journalist, en zolang je vriendelijk en professioneel bent en duidelijk maakt dat je tijd voor hen maakt zullen ze je met veel plezier van antwoord dienen!

Vergeet zeker ook de zoekfunctie op de TMC-website niet te gebruiken, het is namelijk relatief vervelend om op korte termijn twee keer dezelfde vragen te moeten beantwoorden. Als je niets aan een bepaalde persoon wil vragen dat een maand eerder al niet is gevraagd door een collega, zoek dan een ander onderwerp, er zijn meer dan genoeg vissen in de zee.

Dat was het weer voor deze week, volgende week een nieuw Schrijvershoekje! Altijd al een vraag gehad over het schrijven voor The Miniconomist of een ander medium? Laat het ons zeker weten!