Terugkeer Council of Veterans niet zonder problemen

Toen de Council of Veterans in handelsperiode 87 werd opgeheven, werd de Federatie in een chaos gegooid die zijn weerga niet kende. Personen die zich altijd met hart en ziel voor het sociale aspect op federaal niveau hadden ingezet, werden aan de kant geschoven en door de Federal Union en High Council vervangen. Daarnaast zouden de Federals een veel grotere vinger in de pap krijgen, hoewel men meende dat het spel “eindelijk aan de spelers werd gegeven”.

We zijn een luttele 65 handelsperiodes verder, en in de tussentijd zijn er een hoop zaken veranderd. De veteranen van weleer hebben grotendeels plaats moeten maken voor een nieuwe groep veteranen. Deze nieuwe veteranen hebben er nu voor gezorgd dat de Council of Veterans weer is heringevoerd, hoewel er wat mis lijkt te zijn gegaan met hoe zij deze terugkeer voor ogen hadden. Drie Veteranen (de zogeheten ‘Expert Veterans’) zullen worden aangesteld door de Federals. Daarnaast zullen er maximaal vier gekozen Veteranen (‘Chosen Veterans’) plaatsnemen in de Council of Veterans. Deze gekozen Veteranen worden aangesteld door de regeringsleider van elk land.

De taak van de Council of Veterans zal het adviseren van de Federals zijn, alsook het beoordelen van wetswijzigingen die worden voorgesteld door de Nationale Overheden. Een wetswijziging zal niet zonder advies kunnen worden ingediend, hoewel moet worden opgemerkt dat het slechts om een advies gaat en een men niet een wetswijziging kan afschieten.

In de discussie, die grotendeels wordt gevoerd in de club Council of Veterans Public, zijn voornamelijk Tresias Aegirsson en MoonPoker zichtbaar. Dit is niet verwonderlijk, aangezien zij deel uitmaakten van de groep personen die vorige handelsperiode de terugkeer van de Council of Veterans mogelijk hebben gemaakt. Het geval wil echter -en dit blijkt ook duidelijk uit de onvrede die bovengenoemde personen uiten- dat de Federals ervoor hebben gekozen om het wetsvoorstel uit vorige handelsperiode niet exact over te nemen. Het gevolg is een stortvloed aan vragen, duidelijk bedoeld om de Federals uit de tent te lokken en te bewegen tot het aanpassen aan het wetsartikel zoals deze nu in het Internationale Wetboek staat. De Federals op hun beurt lijken niet heel veel zin te hebben in een discussie en achten de wet goed zoals deze nu is. Zij verweren zich dan ook met uitspraken dat het originele voorstel een zootje zou zijn geweest, en men (de Federals) met de huidige wet de rotzooi van anderen zou hebben opgeruimd.

In de tussentijd schijnen de Veteranen die door de Federals zijn gekozen –loco_tazz (voorzitter), Tuned en Mystq– druk bezig te zijn om mazen uit het wetsartikel te halen en zien zij de discussie in de Council of Veterans Public club aan om hier verbeterpunten uit te halen. Saillant detail hierin is dat enkel Tuned zich bij tijd en wijlen in de discussie mengt om vragen te beantwoorden en de discussie te sturen, terwijl voorzitter loco_tazz en Veteraan Mystq schitteren door afwezigheid; precies hetgeen de vroegere Council of Veterans werd verweten en wat tot de val van het orgaan in handelsperiode 87 heeft geleid.

De toekomst zal moeten leren hoe en of de Council of Veterans het stabiele orgaan van weleer zal worden. Tot nu toe zorgt de terugkomt vooral voor verbolgenheid en dreigt de huidige situatie in verschillende kampten te gaan opsplitsen. Zo vinden sommigen de huidige wet een lachertje, mede omdat het belangrijke veteranen in de Federatie uitsluit van deelname aan het orgaan. Anderzijds zijn er meer dan genoeg lieden die het galspuwen van sommigen in de Federatie spuugzat zijn, en zij zijn dan ook bang dat deze nieuwe Council of Veterans ten onder zal gaan aan de lading kritiek die ze nu ontvangt. Welk kampt gaat winnen en hoe de Council of Veterans er uiteindelijk uit zal zien is nog verre van duidelijk.