Ibishaanse economie is schoolvoorbeeld voor Federatie

Auteur: The Socialist

Op moment van schrijven zijn iets meer dan 35% van de Ibishaanse kavels van hun grondstoffen ontdaan, zijn er 44 actieve burgers, 76 winkels, 6 wolkenkrabbers met in totaal 254 verdiepingen en zijn 10 van de in totaal 20 MVs in handen van Ibishanen. Kan hiermee worden gezegd dat de Ibishaanse economie werkt? Absoluut!

Sinds de bevrijding van Ibisha in handelsperiode 81 is het eiland een waar wonderkind als het gaat om economische vooruitgang. Niet zelden eindigen Ibishanen hoog in de top 10, en de booming business op het eiland maakt de algehele sfeer bijzonder goed, gezellig zelfs. Toegegeven, dit is niet elke handelsperiode een vaststaand gegeven, maar de President hoeft maar met zijn vingers te knippen en een groep ijverige handelaren staat klaar om de handelsperiode tot een succes te maken. De kracht van Ibisha ligt in haar cultuur. Zoals gezegd luisteren Ibishanen naar hun leiders, maar veel Ibishanen zijn ook opofferingsgezind en zullen in een periode maar al te graag één iemand zoveel mogelijk helpen om naar de top te komen. In dit proces floreert hun eigen handel ook, waardoor hun opofferingsgezindheid direct wordt beloond met een top-10 of top-20 positie.
Een bijkomend voordeel van Ibisha is haar grootte en positie. De inwoners zijn niet verspreid over verschillende steden, dus is vervoer geen probleem. Doordat Ibisha over het algemeen een laag inwonertal heeft dat zich vol overgave op de handel stort, heeft menigeen van deze handelaren meerdere MV’s, wat hun persoonlijke rijkdom natuurlijk ten goede komt.
Daarnaast ligt het eiland midden in de Federatie, waardoor het van oudsher handel drijft met al haar buren. Omdat er veel immigratie is uit andere landen, is er geen grote cultuurschok wanneer er handel wordt gedreven met omliggende landen. Dit is voor Ibishanen een niet meer dan logisch gegeven, maar we weten allemaal maar al te goed dat cultuurverschillen de nodige handelsbetrekkingen kunnen schaden.

De vraag is natuurlijk, hoe kan de Federatie hiervan leren? Is er überhaupt iets te leren? Wel, vorige handelsperiode deed naast Ibisha ook El Peso het zeer goed. De handel in El Peso was dermate goed dat Tranqer uiteindelijk tot winnaar van de handelsperiode werd gekroond. De handel tussen Digitalië en Ibisha was echter meer dan booming, wat een belangrijk gegeven benadrukt: samenwerking loont. In maar weinig landen in de Federatie zijn er handelsverbonden tussen groepen handelaren, terwijl menigeen weet dat dit praktisch de enige weg naar succes is. Door haar grootte en cultuur zit praktisch iedereen in Ibisha automatisch in een handelsverbond, en dit is haar kracht. Wil men ook zo succesvol worden, dan zal het model van Ibisha gekopieerd moeten worden, of zal men naar Ibisha moeten verhuizen om net zo succesvol te worden.