Emotie in de Federatie

Toen Miniconomy in 2001 werd gelanceerd, was het duidelijk wie er voor wat zorgde: Wouter was verantwoordelijk voor het technische aspect van de Federatie (toen nog gewoon Cyberië), en Mark handelde het managementaspect af. Toen het afstudeerproject best aardig leek aan te slaan, en het aantal inwoners hard groeide, was er behoefte aan hulp.

Het CBI werd geïntroduceerd om valsspelers op te sporen (ondersteund door technische vondsten van Wouter), de Council of Veterans werd opgericht ter juridische ondersteuning (later opgevolgd door de High Council, om daarna weer Council of Veterans te worden), en diverse ervaren inwoners werden aangesteld en ook weer vervangen als spelleiders in de vorm van diverse Federals. Ter ondersteuning van het technische aspect is Remcowouter (tegenwoordig bekend als Remco, red.) actief als rechterhand van Wouter.

Op dit moment bestaat het spelmanagement uit de volgende onderdelen:
– Federal Coordinator (loco_tazz)
– Federal Director (Podje)
– Federal Assistant (sugarfree)
– Federal Researcher (ikenco)

Deze vier Federals zorgen voor een goed verloop van de handelsperioden. Daarnaast zijn de volgende Federals actief:
– Federal Manager (zofona)
– Federal Lawyer (bonanza):

Federal Manager heeft de langste aanstelling van de Federals, en dient binnen het team vooral als moreel kompas. Federal Lawyer is verantwoordelijk voor de juridische ondersteuning.

Met de daling van het aantal inwoners, is de stijging van het aantal Federals opvallend. Steeds meer taken worden geautomatiseerd, of vergemakkelijkt door nieuwe toepassingen aan het controlepaneel van de Federals. Dat zou de tijd die Federals bezig zijn met de Federatie moeten laten dalen, maar de aanstelling van steeds meer Federals lijkt het tegengestelde te laten zien.

De relatie tussen de inwoners enerzijds en de Federals anderzijds is er in de loop der tijd ook niet beter op geworden. Communicatief vaardige Federals zijn altijd al lastig gebleken om te vinden, en het huidige team worstelt daar net zo goed mee als alle vorige teams.

De tendens tussen de twee groepen is de afgelopen jaren steeds min of meer hetzelfde geweest: de inwoners zijn van mening dat de Federals te weinig doen om de voortgang van de federatie veilig te stellen, en de Federals op hun beurt wijzen op het feit dat spelers daar in grote mate zelf voor verantwoordelijk zijn, en dat zij hun vrije tijd vrijwillig in de ontwikkeling van Miniconomy steken. Aangezien naast de Federals ook de gevestigde orde aan inwoners van de federatie niet de meest communicatief vaardige mensen zijn, verzandt veel commentaar al snel in verwijten over en weer, oeverloze discussies en de onvermijdbare postban, waarna het laatste gal in de chat wordt uitgespuugd. En daarna weer door naar de orde van de dag, alsof er niets gebeurd is.

De frustratie van de inwoners
Wonen en werken in de Federatie begint steeds meer op de automatische piloot te lukken. Iedere periode lijkt op de vorige, en dat haalt een hoop uitdaging uit het geheel. Vanuit de Federals lijkt er weinig gedaan te worden om dit tegen te gaan. Waar vroeger nog wel eens aan de hand van een verhaallijn een bijzondere twist aan een periode werd gegeven, lijken de Federals nu niet verder te komen dan grondstofveranderingen en wat aanpassingen in skills.

Inwoners die Federals daarop aanspreken, krijgen nul op rekest. Ze worden als zeurderig weggezet. Medewerking vanuit het team hoeven inwoners ook niet te verwachten, maar niets kan en niets mag.

De frustratie van de Federals
Federals steken op vrijwillige basis veel tijd in de Federatie, en de inwoners lijken daar weinig oog voor te hebben. Ze lijken het normaal te vinden dat je je agenda vrijhoudt om aan en in de Federatie te werken. Dat je het weekend vrijhoudt om eindresultaten te screenen. Dat je op maandagavond niet met je partner uit kunt gaan eten, omdat er dan vergaderd wordt.

Als je als team van Federals dan een beslissing maakt die een impact heeft op de Federatie, dan staan binnen drie minuten de eerste klagers op de stoep: de beslissing komt te vroeg en te laat, gaat te ver en niet ver genoeg, of is gewoon slecht zonder toelichting.

De Federals staan voor de onmogelijke taak om de Federatie uit het slop te halen, en worden daarop afgerekend. Iedere inwoner heeft ideeën over hoe het beter zou zijn, zonder écht te weten of het ook beter wordt. Maar wat is beter: het schip gecontroleerd proberen te laten drijven, of het over de rand van de aarde werpen en dan maar zien of het de Federatie redt, of de nek omdraait?

Daar zit vermoedelijk ook het echte zeer: de inwoners van de Federatie willen later hun kinderen niet alleen vertellen over het unieke karakter van de federatie, maar ze dit ook laten ervaren. Slechts een enkele inwoner heeft tot nu toe de eer gehad een account voor zoon- of dochterlief aan te maken, terwijl veel inwoners daar wel op hopen.

De Federals willen niets liever dan dit mogelijk maken, en dat met zeer beperkte mogelijkheden en de grilligheden van de jeugd van tegenwoordig. Geen enkele Federal wil echter het risico lopen dat door zijn beslissing de Federatie de ultieme nekslag wordt uitgedeeld, en de geschiedenis ingaan als de Federal die het einde markeerde van wat ooit begon als een afstudeerproject, en nu emoties oproept bij honderden, zo niet duizenden mensen wereldwijd.

Het zal liggen aan het publiek dat online economiespellen speelt, maar emotie uiten valt niet mee, zeker niet in een samenleving zo gevuld met testosteron als de Federatie. Maar meer vrouwen aantrekken lijkt nog onmogelijker dan het inwoneraantal laten stijgen. En steden laten verdwijnen is altijd pijnlijk, en wordt uit emotionele overwegingen vaak steeds maar naar voren geschoven. En of het überhaupt dé oplossing is, blijft de vraag…

Noot na het schrijven: dit verhaal hangt mogelijk niet overal even consistent samen, maar is geschreven uit emotie. Vul vooral aan waar nodig