Inflatie

De laatste tijd zijn de omzetten en netto waardes flink toegenomen. Waar je in handelsperiode 111 nog met 272.000 I-Shell de rijkste handelaar kon zijn, had je vorige handelsperiode 1,5 miljoen I-Shell nodig. De inflatie is dus ruim 550%. Echter is de federatie niet mee gegroeid met de toenemende handel. Zo zijn alle bedragen die in de wet zijn opgenomen nog altijd het zelfde. Ik kies in mijn voorbeelden telkens handelsperiode 111 als uitgangspunt, omdat ik toen actief begonnen ben.

Zo is het toegestaan om 100 I-Shell per week over te maken zonder gebruik te maken met een contract. Was dat in handelsperiode 111 voor de nummer 1 in de uitslag nog 0,04% van zijn nettowaarde. Dat was in de afgelopen handelsperiode 0.0067%. Wil je de verhouding het zelfde houden, moet je de 100 I-Shell verhogen naar 550 I-Shell.

Hetzelfde geldt voor het uitlenen van maximaal 750 I-Shell. Was dat vroeger nog best een lekker bedrag, is dat nu kleingeld dat je niet eens mist. Wil je de verhouding weer recht trekken, moet je het bedrag ophogen tot 4125 I-Shell. Hetzelfde geldt ook voor de bankleningen, om de inflatie te corrigeren moet de 3.000 I-Shell omhoog naar 16.500 I-Shell. Er zijn ook andere vormen van inflatie. Zo was 200 aandelen vroeger 15% waard van de totale nettowaarde. Nu is dat nog maar 2.7%. Je zou het aantal te kopen aandelen moeten verhogen tot 1100. Zodat de winsten procentueel gelijk worden.

Ook kavels zijn aan inflatie onderhevig. Waar ik in ronde 111 me 3 weken in het zweet handelde en vervolgens 1500 kavels had gekocht en geen grondstoffen van andere handelaren kocht. Heb ik nu, als ik beetje handel, na 1,5 week al 1500 kavels. Het effect is dat men regelmatig na één week eigenlijk wel klaar is met handelen. Winsten worden erg klein, gravers zijn niet te vinden en de motivatie verdwijnt volledig. Dit probleem valt op te lossen door kavelbelasting te verlagen of een vorm daarvan. Ook kan de opbrengst per kavel worden verhoogd, eventueel per dag een x aantal procenten. Er zijn tal van mogelijkheden te bedenken voor de creatieveren onder ons. Er moet echter wel echt wat gaan veranderen, want ik merk aan me zelf en andere dat veel sneller dan vroeger de handel verdwijnt door de snelheid waarmee men aan de +/- 2000 kavels zit.

Magazijngrootte is ook iets dat eigenlijk mee zou moeten groeien met de hoeveelheid handel in de federatie. Nu hebben de federals een groter magazijn mogelijk gemaakt door er een creditoptie van te maken. Geheel eerlijk is het eigenlijk niet en 10 credits per 50 squst is ook aan de dure kant.
Een ander belangrijk punt dat ik wil aanhalen is de hoeveelheid BTW die terug gegeven kan worden per geëxporteerde computer. Dat is al sinds jaar en dag 999 I-Shell, echter is alles in volume toegenomen, de handel, de winkelruimte. De terug te geven BTW zou logischerwijs ook moeten toenemen, dat is echter niet gebeurd, met als gevolg dat het aantal keren dat men 999 I-Shell BTW terug krijgt fors is toegenomen.
Het vorige punt hangt nou samen met de export. Er moet vaker btw terug gegeven worden en meer parken worden gebouwd. Echter de hoeveelheid goederen dat ontvangen wordt, is gelijk gebleven, zo niet minder geworden door de afname van het aantal spelers. De hoeveelheid die elke handelaar zou moeten kunnen exporteren, dient toe te nemen om weer meer evenwicht te krijgen.

Ook het salaris zou in waarde moeten toenemen, waar eerder 10.000 I-Shell net het verschil kon maken, maakt het nu vrij weinig uit. Eigenlijk zou het moeten toenemen tot 55.000 I-Shell. Dit klinkt er hoog, maar procentueel verandert er niks. Het zelfde geldt voor de optie om 250 I-Shell te kopen en de 50 tot 100 I-Shell PM salaris.

Andere dingen die mee zouden kunnen groeien zijn: winkelruimte, taxigrootte, lottoprijzen, FES aantallen en schipgrootte. Echter zijn die dingen niet zo urgent als de eerder genoemde zaken. Er zou ook gekeken moeten worden naar de achievements, deze beginnen langzaam ook te devalueren en op te raken voor sommige spelers.

Er zijn ook bepaalde kosten die eigenlijk hoger zouden moeten zijn. Denk aan de kosten om een MV op te richten. Ik zou het prachtig vinden als dat bijvoorbeeld 10.000 I-Shell + 3 Computers zou kosten. Dan is de verhouding weer net zo als het eerder ook was.

Staatszaken zijn ook te goedkoop, overschotten zijn er iedere ronde, omdat de kosten gelijk zijn gebleven en niet mee zijn gegroeid met de opbrengsten.
Bepaalde crime zaken beginnen ook niet meer economisch verantwoordt te worden. Zo is het beroven van een bank en keggen van bommen nog altijd exact hetzelfde als het altijd was. Zowel qua opbrengst als kosten. Het wordt daardoor steeds onaantrekkelijker die acties te ondernemen.

Ik mis vast ook nog een aantal zaken, maar ik vind het nu wel goed geweest. Nu hopen dat de federals er wat mee kunnen doen.