Paniekvoetbal

Niemand zal ontkennen dat de Cyberische handel tijdens de feestdagen van dit jaar volledig op z’n gat ligt. Hoewel Kronenburg het bij tijd en wijle nog wel aardig lijkt te doen, zijn de andere twee steden volledig uitgestorven. Aan veel tot bijna alles is een tekort, en zelfs met de hulp van buitenlandse MV’s kunnen deze tekorten niet worden opgevangen.

Vanuit diverse hoeken wordt er daarom gevraagd om maar weer eens een Cyberische stad op te heffen, omdat de situatie zo niet langer houdbaar is. Nu is het zo dat vorige periode de handel in Cyberië nog prima liep, dus om nu op basis van ;één inactieve periode meteen een stad te slachtofferen lijkt overdreven: toch is de roep erom niet minder.

Maar het opofferen van een stad heeft meer gevolgen: meer concurrentie in de steden die overblijven en minder afzetmarkten. Een deel van de handel die overblijft gaat daardoor verloren, en dat is nu precies niet de bedoeling. Door concurrentie haken handelaren eerder af (ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf zo’n handelaar die niet om kan gaan met harde concurrentie), en als ik nog maar winkels in één andere stad nodig heb in plaats van in twee steden, vermindert dat mijn noodzaak om te investeren.

Wat dan wel? Als er problemen zijn in het aanbod, dan kan ook gekeken worden naar manieren waarop met dezelfde hoeveelheid handelaren meer handel mogelijk is. Daarbij kan gedacht worden aan het toekennen van meer skills (al dan niet met credits), het verlagen van skills benodigd voor bepaalde producten, het zoeken van grondstoffen door MV’s, en/of het goedkoper maken van het oprichten van meerdere MV’s. Op al die manieren is het mogelijk om de handel per persoon te vergroten, waardoor de handel minder handelaren nodig heeft voor hetzelfde of meer aanbod, zónder daarbij afzetmarkten te verwijderen.

In vroeger tijden werden handelaren barriëres opgelegd om te veel expansie te voorkomen. De tijdgeest is echter veranderd, en de maatregelen uit die goede, oude tijd zijn daarmee ook aan herziening toe. Niet allemaal tegelijk, maar één voor één, misschien zelfs in afwisseling van elkaar. Dat brengt met iedere nieuwe handelsperiode ook weer nieuwe mogelijkheden, tactieken en problemen met zich mee.