Vervlogen tijden

Vicepresident zijn in een handelsperiode waarin nauwelijks handel is. Wat moet je dan doen om jezelf nog enigszins te vermaken? Zelf handelen? Dat kost mij te veel tijd. Wat blijft er dan over? Clubs en politiek.

In al lang vervlogen tijden waren er tal van clubs waar je na een dag handelen even al je zorgen kon wegdrinken, ouwehoeren met je medemarktkoopmannen of nog eens flink je mening laten gelden over een heet hangijzer. Zo’n plek waar veel oude handelaren mee bekend zullen zijn, was Pompersgat. Hét café van Cyberië en omstreken. De uitbater is echter niet meer, de inrichting is vervallen en het bier is opgedroogd. Tijd dus voor nieuw café. Heb jij altijd al café-eigenaar willen zijn? Open dan nu je eigen café en trek de meeste bierdrinkers naar je toe. Gezelligheid en, bij goed beleid, extra winst gegarandeerd.

Vroeger was het daarnaast een komen en gaan van hoogwaardigheid bekleders, politici, aspirant-politici en boerenlui in clubs als het Achterkamertje. Ging het niet naar tevredenheid van de burger, dan kon de President zich maar beter terugtrekken in zijn werkkamer of schuilkelder. Er gaan geruchten dat er toentertijd een zwarte markt was, speciaal voor de verkoop van hooivorken en fakkels. De autoriteiten waren niet verplicht deze zwarte markt zelf op te rollen. Dat werd voor ze gedaan door het volk zelf. Tal van zaken zijn niet goed geregeld, maar hoor je iemand over? Ja, het is nu toevallig dat een burgemeester er echt niks van bakt, maar anders was het muisstil in Cyberië, uitgezonderd de standaardaanvragen. Doodzonde. Er is zoveel meer.

Waarom is alles vervallen? Een typisch kip-ei verhaal. Door terugloop van het aantal spelers, werd het minder interessant om zulk soort activiteiten te ontplooien en dus liep het terug. Of is de terugloop van spelers veroorzaakt door de terugloop van dergelijke zaken? Dat er een correlatie is tussen beiden mag duidelijk zijn. De vraag is alleen op welke wijze. Mocht iemand daar een concreet antwoord op kunnen formuleren, dan kan er goed aan een oplossing gewerkt worden.

Als het immers komt door de terugloop van het aantal spelers, dan hoeft men alleen af te wachten tot het spelersaantal groeit. Is het precies andersom, moet men dergelijke activiteiten stimuleren, waardoor het spelersaantal weer wat zal toenemen.