Meedoen is belangrijker dan winnen?

De vakantieperiode loopt op een einde, en terwijl de laatste toeristen nog vlug hun aankopen doen in de vaak lege straten, komt ook deze 158e handelsperiode tot een einde. En helaas valt er niet zo heel erg veel over te vertellen.

Hoewel het deze periode in Kronenburg nog best aardig liep met de handel, zo triest was het gesteld in Zwollar en vooral Roebelarendsveen. Opvallend, gezien het enorme tekort aan ijzer. Zwollar heeft geen erts meer over, en ook Kronenburg is gedeeltelijk ontgint. Met een blik op de kavelverkopen in CyberiĆ« en Virtua, moet geconcludeerd worden dat het daar ook niet echt lekker liep: beide landen hebben zo’n 6.500 kavels verkocht en ontgonnen.

Het mag daarom niemand verbazen dat de winnaar van deze handelsperiode uit Ibisha Island zal komen: met 75% van zijn ruim 10.000 kavels verkocht, manifesteert Ibisha Island zich wederom tot handelscentrum van de Federatie. Dat was overigens in de winkelstraten ook wel te zien: veel handelaren uit Ibisha waren met meerdere winkels vertegenwoordigd.

Ook in de politiek was het akelig stil. De Council of Veterans heeft niets van zich laten horen, en zelfs Digitaliƫ leek actiever dan de Council. Digitaliƫ heeft een oude weeffout uit de Digitaliaanse wet gehaald, die ziet op de aanstelling van een nieuwe Koning door de Hofhouding.

Daarmee troeft het overigens ook de Cyberische politiek af, die na een aantal perioden met diverse wijzigingen nu geen enkele aanleiding zag het wetboek aan te passen, te verbeteren of op welke manier dan ook te wijzigen. Gezien de activiteit van twee van de drie Gouverneurs mag dat overigens ook geen verrassing zijn: bonanza had genoeg aan 50 minuten online, en Joep Eerlijk was ruim 2 uur onzichtbaar aanwezig.

Ook voor komende periode staan beiden weer op de kieslijst voor Lijst Joep Eerlijk. Het is te hopen dat ze -als ze genoeg stemmen vergaren om weer plaats te nemen in het Gouvernement- hun positie ook gebruiken om deel te nemen aan het politieke proces. Waar de handel nog wel is gebaat bij handelaren die meedoen belangrijker vinden dan winnen, is het in de politiek meer dan gewenst dat verkozenen gebruik maken van hun verworven rechten, in plaats van een plekje bezet houden en daarvoor enkele duizenden I-Shells mee binnen te harken