Grijpt Edward Francishco achter de schermen toch nog de macht?

Het is reeds enkele handelsperiodes geleden dat ik mijn trouwe schrijvershoekje op het redactiekantoor van The Miniconomist bezette. Het is eraan te zien. Mijn sleutel past niet meer op het slot maar na een passage aan het bureau van Tresias Aegirsson heb ik spoedig een nieuwe. Overal stof, een weigerende laptop en mijn trouwe koffietas verdwenen. Maar eens we 10 minuten verder zijn ben ik weer geïnstalleerd en denk ik na over het schrijven van een paar goede artikels.

Hoewel in handelsperiode 160 president Edward Francishco nog snel opzij werd geschoven door het gouvernment, lijkt hij deze handelsperiode helemaal terug. Hij heeft van de Federale Overheid de opdracht gekregen om het onderwijssysteem helemaal te herschikken. Hierdoor zijn de diplomakaarten helemaal opnieuw geschud. Zo vervallen alle huidige diploma’s per einde van deze handelsperiode. Wat dus betekent dat de begeerde gediplomeerden onder ons al spoedig nieuwe examens hebben aangevraagd bij de nieuwe universiteit.

Ook ik heb er reeds één aangevraagd maar ben nog niet aan de beurt geweest. Ook is op het moment van schrijven de 48 uur die de universiteit zichzelf oplegt hieromtrent nog niet overschreden, dus daar geen commentaar op. Maar in het nieuwe studentencafé op de hoek van de hoofdstraat in Roebelarendsveen, hoor ik de wildste verhalen over de moeilijkheidsgraad van deze examens. Zelfs ervaren advocaten & officers zouden zwaar bezweet de examenzaal verlaten. Deze examens zijn niet meer van het niveau die de lokale overheden vroeger hanteerde.Op zich klinkt dit wel allemaal interessant en zijn ook de mogelijke opbrengsten die je uit een job kan halen gestegen maar dit alles heeft ook wel een keerzijde, zo zouden diploma’s maar 3 handelsperiodes meer geldig zijn en kost een examen 1000 ISH waar dit vroeger gratis was bij de lokale overheden.

De landen die vroeger over een reeds degelijk systeem beschikten zoals Cyberië en Virtua staan dan ook op hun achterste poten. Zij boden examens meestal gratis aan en met een diplomageldigheid van 5 handelsperiodes welke eenvoudig vernieuwbaar was. Waar er nu telkens opnieuw een examen nodig zal zijn om een verlenging te krijgen. Diplomaten van beide landen zitten volgens onze bronnen samen om te zien hoe ze een goed alternatief kunnen geven voor deze toch wel dure nieuwe optie.

Zo werd er reeds gesproken over nationale certificaten voor die dan geldig zijn binnen de landsgrenzen van 1 van de vier landen. Maar dit wordt ongetwijfeld vervolgd in de komende handelsdagen. Maar de vraag is of Edward Francishco beide landen niet te snel af is geweest vanwege het feit dat hij samen met de Federal Government deze wijzigingen reeds allemaal heeft kunnen laten doorvoeren in de International Law. Iets wat meestal handelsperiodes lang aansleept maar in dit geval in een kleine week gefixt is.