Hoe de ronde te winnen – deel 2

In de vorige editie spraken The Eyes en Troel over hoe je de ronde kunt winnen als je je eigen energie maakt.

We waren gekomen tot een energieprijs van 52,5 cent per kWh. Met zo’n energieprijs is het helemaal niet zo’n probleem als je eerste gratis energie opgaat natuurlijk. Stel dat we deze energie nu inzetten om zelf onze zagen te gaan maken. Voor een zaag heb je ijzer, hout en een schroevendraaier nodig. Omdat we nog steeds uitgaan van het begin van de ronde, zullen we ook die prijzen aanhouden. Voor een ijzer betalen we een 10 ish, we gebruiken ons eigen hout en een schroevendraaier kost ons 30 ish, maar die kan ook wel zeker 20 zagen mee. Zonder skills een zaag maken, kost 10 kWh. De kosten voor onze zaag liggen dus rond de 17,5 ish (10,00+0,55+1,50+5,25=17,30). Op dat moment hebben we al een winst van 2,5 ish ten opzichte van het kopen van een zaag. Een goedkopere zaag maakt niet alleen de bomen goedkoper, maar ook de planken die gezaagd worden.

Gebruiken voor het zagen van de bomen van het kavel en voor het zagen van de bomen tot planken onze eigen zagen, dan betalen we per hout 48 cent. Met hout voor 48 cent, is de energie die we daarvan kunnen maken, ook ineens een stuk goedkoper. Voor onze energie betalen we dan namelijk nog maar 49 cent. En met energie van 49 cent, worden onze eigengemaakte zagen nog weer goedkoper. Een zaag zou dan minder dan 17 ish kosten. In een excelletje zou je dit mooi verder kunnen uitrekenen, maar je zit dan wel met een constante kruisverwijzing. Voor onze verdere berekeningen houden we nu een zaagprijs van 17 ish aan, een houtprijs van 48 cent en om het voor ons heel erg makkelijk te maken, een energieprijs van 50 cent.

Naast het hout hebben voor het maken van energie, zijn ook ovens nodig. Dat is het volgende waar we naar gaan kijken.

Een oven kost als je hem koopt zo’n 300 ish. Als je hem zelf maakt heb je 30 stenen (195 ish) en 1 glas (30 ish) nodig. Voor het produceren ben je 150 kWh kwijt zonder skills, wat gelijk staat aan 75 ish. Zonder skills een oven maken met je eigen energie, kost dus evenveel als een oven kopen. Als je de grondstoffen voor de oven koopt tenminste en de energieprijs zo naar boven afrond zoals hier. Want was als je die zelf gaat maken?

Je koopt nu 30 stenen en bent daar 195 ish voor kwijt. Maar als je die zelf maakt, kost een steen je stukken minder. Zelfs als je de benodigde klei zou aankopen voor 1 ish per stuk, ben je voor een steen nog geen 5 ish kwijt. Met stenen voor 5 ish kun je een oven maken voor 255 ish. En met een oven voor 255 ish, worden je stenen uiteindelijk ook weer goedkoper.

Hetzelfde gaat op voor het maken van glas, alhoewel dat pas echt voordelig wordt als je ook die grondstoffen zelf gaat maken. Hoe goedkoper je glas en hoe goedkoper je stenen, hoe goedkoper de ovens en ook dat gaat dan weer keer op keer op.

Maar hoe ga je hier nou mee winnen? Dat vertellen we je de volgende keer!