De Federatie in handelsperiode 209

Na handelsperiode 208b lijkt een aantal vaste handelaren op vakantie. Het zorgt voor nieuwe verhouding tussen en in de steden van de Federatie. De TMC maakte een rondje om de temperatuur te peilen.
Van Cashwijk naar ClashwijkCashwijk kende een voortvarende start. Een ritje door de straten leverde in de eerste week al beelden van rijen megastores en brickshops. Bij de eerste omzetmeting was de stad dan ook dominant aanwezig: 6 van de 10 top-10 plaatsen. In de tweede week kwam de klad er een beetje in. Geld bleef veilig opgepot op bankrekeningen en de verhoudingen tussen een aantal inwoners ijzig. Vooral het ongeduld over gebrek aan basisproducten (steen, hout, ijzer) taste de saamhorigheid flink aan. In de wandelgangen is de chat van Cashwijk inmiddels omgedoopt tot Clashwijk vanwege de vele onderlinge irritaties.Door alle strubbelingen is Cashwijk in de tweede omzetmeting weggezakt. Toch is de verwachting dat Cashwijk op 3 tot 5 top-10 plaatsen kan rekenen.
Fortuin in FortunaDe start van de periode verliep moeizaam. Een tekort aan actieve handelaren leek Fortuna op te breken. Maar als een diesel kwam de handel na het openingsweekend langzaam op gang. Bij de eerste omzetmeting had Fortuna de fel begeerde nummer 1 positie, maar verder waren de resultaten matig. Met torenbouw als locomotief verliep de handel in het tweede deel op topsnelheid. De tweede omzet top-5 werd volledig in beslag genomen door Fortunezen. De verwachting is dat Fortuna in de eindrangschikking 5 of 6 top-10 weet te bemachtigen.
Het desolate Coinville Net als Fortuna begon de ronde voor Coinville slecht. En dat bleef het ook. Het handelsvolume valt er tegen en er zijn weinig echt actieve handelaren. Viraxje deed een poging het tij te keren door hardhandig Mjello van zijn burgemeesterspost te verdrijven. De nieuwe burgervader vroeg om 300.000 ISH noodsteun om de economie te stutten. Fortuna was bereid om de helft hiervan te betalen. Vanuit Cashwijk en de Federale Overheid bleef het stil. Het is de vraag of die 150.000 ISH voldoende was, want de best geklasseerde Coinviller na een week was viraxje op plaats 23 in de omzetlijst. Best geklasseerde Coinviller na twee weken? Viraxje op plaats 23. Met een veel geluk is het nét genoeg voor een top-10 plek, maar de kans wordt niet heel groot geacht.