Protectie

Het wordt steeds vroeger donker, het weer buiten de Federatie is guur en vies, ziektekiemen vinden hun weg naar de mensen, welkom in de herfst. Tijd voor gesprekken bij de open haard met een goed glas wijn, de glühwein komt later.

Nog geen gesprekken dit keer, maar eerst een positief geluid over de Federale regering. Dat lees je niet vaak, althans niet van mijn kant. Bonanza, ex-actief Federal en tegenwoordig Vicepresident van Cyberië, dacht dat het wel een goed idee was om belasting te heffen over winkels en taxi’s van niet-Cyberiërs of vennootschapen van deze personen wanneer die zich in Cyberië bevinden.

De uitwerking van het idee verdiend een compliment. Een Algemene Maatregel van Bestuur, een vondst van The Minic, is een soort superieure verordening. Niet gebonden aan de internationale wet, biedt dit de regering van Cyberië veel meer vrijheid. Het heeft alleen een naar gevolg voor enkele Virtuanen die hun vennootschappen verloren hebben. De Federale regering heeft namelijk de bankruptverklaring van de Cyberische regering over de twee vennootschappen ondertekend. Een goed teken dat ze dat hebben gedaan. Alhoewel de juistheid valt te betwijfelen.

De inhoud van de Algemene Maatregel van Bestuur is overigens minder gelukkig. Cyberië wenst haar interne markt te beschermen tegen dumpgoederen van buitenlandse handelaren. Protectionisme is echter vaker schadelijk voor de interne markt. Waarom? Grondstoffen raken op en om alle goederen beschikbaar te houden heb je een grotere markt nodig dan één land. Ja, Cyberië heeft nog enorm veel grondstoffen over. Dat kan maar één ding betekenen, of eigenlijk twee, maar dat laatste mag ik hopen dat het niet klopt: Er wordt nauwelijks gehandeld of er zijn te veel grondstoffen voor het aantal actieve spelers. Nauwelijks handel kan opgelost worden door import te stimuleren, meer, goedkope producten op de markt kan net dat zetje zijn om toch productie op te starten. Te veel grondstoffen is een kwalijke inschattingsfout van het Geologisch Instituut. Zij hadden hun activiteiten in Cyberië dan vroegtijdig moeten staken.